Днес УЕФА излезе с предложение да се създаде нов турнир – Лига на нациите. В състезанието ще участват всички национални отбори в Европа, разделени в дивизии, като тимовете ще могат да се придвижват по етажите като в клубните първенства, където има промоция в по-горна и изпадане в по-долна дивизия. Надпреварата ще се провежда в рамките на две години и ще започва от нечетните – примерно от 2019-а след световното в Русия. Датите, в момента предназначени за приятелски мачове, ще се използват за провеждане на срещите в Лигата на нациите.

Идеята изглежда доста лоша. Защо?

Първо – националните отбори от Стария континент постоянно играят помежду си в квалификациите за световно и европейско първенства, като последното от 2016 г. ще се разшири до 24 отбора, тоест половината от зона Европа.

Второ – през годините разликата, между Испания, и например Молдова, стана огромна и силният отбор бие с по 3-4 гола разлика дори и с резервите. И то в мачове без значение. А ако се осъществи идеята за турнира, всеки мач ще бъде от огромно значение по правилото: за всяка среща се дават по три точки. Отборите ще бъдат разделени в отделни дивизии, да, но когато тим от втора дивизия се изкачи до първа, където са футболните сили, той не би имал никакъв шанс там.

Трето – Лигата на нациите тотално ще убие контролите между отбори от Европа и тимове от другите континенти. А световното е веднъж на четири години. Кога Шотландия ще може да приеме Бразилия? Кога Еквадор ще може да напълни стадиона срещу гостуващия звезден отбор на Италия? С турнира Европа ще се капсулира, ще се изолира от света.

Проектът за новия турнир поне на пръв поглед изглежда безумен, но все пак още е на ниво концепция и може да претърпи развитие, но само ако УЕФА започне отворена дискусия по темата.