„Един от основните приоритети на сегашното правителство е осигуряване на диверсификация на енергийните източници, тъй като това означава сигурност за България“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на конференцията „Бъдещето на природния газ“, организирана от Нов български университет и Българска стопанска камара.

 

Според Стойнев правителството ще ускори максимално работата по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни. 

 

"При  интерконектора с Румъния имаше техническо забавяне, причинено от пропадане под нивото на река Дунав, но то вече е преодоляно. Очаква се през юни тази газова връзка да бъде пусната в експлоатация", каза министърът. Той припомни и че вече е взето решение за изграждането на газовата връзка с Турция.

 

„Още преди шест години е заявено намерение от българска страна за изграждане на интерконектора с Турция. От тази година вече имаме подписан меморандум за изграждането на газовата връзка“, каза Стойнев. Според него синьото гориво може да тръгне по новата тръба до 2016 г.

 

„Убедени сме, че трябва да има и газова връзка със Сърбия. Получихме подкрепа от комисаря Йотингер за ускоряване на работата по интерконектора със западната ни съседка и преодоляване на проблемите от нейна страна“, каза още министърът на икономиката и енергетиката.

 

„Преодоляхме забавянето на проекта за изграждане на интерконектора с Гърция и от тази година предстои да започнем конкретни действия“, заяви Стойнев и припомни, че през есента на 2013 г. Булгаргаз подписа договор за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан. Това количество ще преминава именно през газовата връзка с Гърция.

 

„За осигуряването на диверсификация на енергийните доставки съвместно с гръцката страна обсъдихме изграждането на терминал за втечнен газ в Егейско море“, допълни министър Стойнев. Той припомни, че по време на работното посещение в Катар е обсъдена възможността за доставка на катарски газ в България и съседните държави. 

 

Министърът не пропусна да рекламира и проекта "Южен поток", чието бъдеще е все по-несигурно заради анексирането на Крим от Русия и очакваните евросанкции.

 

„Чрез проекта „Южен поток“ страната ни предприе конкретни действия за диверсификацията на маршрутите на природен газ. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер го обяви за важен европейски инфраструктурен проект, който има подкрепата на Италия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция и Хърватия. 

 

„Всички тези държави настояват за сигурност на енергийните доставки на природен газ, защото без нея не бихме могли да говорим за конкурентоспособна икономика“, категоричен бе министър Стойнев.

По думите му „Южен поток“ ще допринесе не само за енергийната сигурност на страната ни, но и за растежа на българската икономика, създавайки хиляди нови работни места.