ДАНС и ФБР разбиха в съвместна акция престъпна група от българи, които точели кредитни карти в САЩ. На 25 март 2014 г. на териториите на България и САЩ е проведена координирана операция на Федералното бюро за разследване и Държавна агенция „Национална сигурност“ под ръководството на Върховна касационна прокуратура, съобщиха от ДАНС. При нея са задържани 16 български граждани, от които 14 в САЩ и двама у нас.

 

Разследването срещу групата е продължило повече от 2 години. При него е установено, че намиращите се в България посредници са контактували с престъпни групи, които скимирали банкови карти на територията на различни държави.

 

Чрез т.нар. скиминг информацията на банковата карта се копира, като след това лесно може да бъде направен дубликат. За тази цел в банкомата се вкарва устройство, което без да се забелязва от потребителя, записва данните от картата му. Междувременно скрита в банкомата или разположена наблизо камера регистрира и ПИН кода.

 

Престъпниците след това изпращали придобитите данни за банковите карти в САЩ, където се провеждали дубликати, с които после парите се теглели от банкомати. 

 

Предстои повдигане на обвинения за дейността на групата в САЩ, съобщават от ДАНС.