Кашата с "фалшивите" данни от преброяването съвсем премина на махленско ниво. И двамата заместник-председатели на Националния статистически институт (НСИ) Дияна Янчева и Сергей Цветарски отрекоха категорично твърденията на шефката си Ренета Инджова, че институтът е обявил манипулирани данни за населението. Те излязоха и с обръщение до медиите, което публикуваме в пълния му текст (правописът е запазен):

Шокирани сме от сензацията, която беше сътворена вчера, 25 март 2014 г. и последвалите медийни изяви на председателя на НСИ. От друга страна, тя е един напълно обясним факт от гледна точка на авторитарния стил на управление, наложен в НСИ през последните 2 години и от амбициите на неговия председател.

1. Ние се дистанцираме от изнесения доклад, така както е представен – от името на НСИ. Това не е професионален доклад, изготвен от широк кръг от експерти, обсъден на явен форум, където могат да се чуят всички аргументи. Това е доклад, написан от няколко човека, всеки със своите (невинаги професионални) интереси. Показателно е, че ние, макар и част от ръководството по закон, го прочитаме едва след публикуването му на страницата на НСИ.

Да, ние също бяхме сред инициаторите за изготвяне на обективен анализ на качеството на последното преброяване. Това е въпрос на професионална чест за всеки статистик, защото на практика всички заети в НСИ са или преки участници в него или потребители на неговите данни. Твърдим, че ние статистиците сме най-големите си критици и от тази гледна точка – най-много болеем за качеството на информацията. Затова и сме заинтересовани да „си кажем кривиците” и да си вземем поука. Основно правило в нашата работа е: „Да, ние знаем, че не е възможно всичко да бъде перфектно в едно наблюдение, в което участват 50 хиляди различни човека, които отразяват фактите за над 7 милиона други човеци, но искаме да знаем къде и с колко сме сбъркали, за да измерим грешката и да я заявим открито пред ползувателите“. Регулярна практика е във всяка страна (може да се провери на страниците на САЩ, Канада, Великобритания), след едно преброяване да се провеждат задълбочени проучвания от експерти и научни работници, които се обсъждат на конференции с участието на всички заинтересовани, включително  потребителите на данните. В резултат от това наше мнение – ние бяхме отстранени от задачата и тя беше поверена на няколко човека с по-правилни цели и мотиви.

Разбира се, че в доклада има много верни констатации (един от авторите е човек с опит в преброяванията), но други са провокирани от субективни амбиции. Продължаваме да настояваме за широко и обективно обсъждане на всички, а не на подбрани аспекти на преброяването.

2. На пръв поглед не е ясно каква е връзката между този доклад и взаимоотношенията на председателя на НСИ с нейните заместници. От друга страна, всички в НСИ са свидетели на абсолютното изолиране на заместник-председателите от ръководството на института, а на директорите е забранено да осъществяват какъвто и да е (професионален също) контакт с ресорните им заместник-председатели под претекст „да не бъдат изложени на издевателства“ (думи на г-жа Инджова).

Оставяме без коментар неверните твърдения на г-жа Инджова за „политически контрол“ върху нея от страна на заместниците й, „висене в Министерски съвет“ и т.н., макар че това ни обижда изключително силно. Ще подчератем само, че нашият трудов стаж е преминал в НСИ (над 30 години), докато тя е политическо назначение.

Назначаването на председателя и заместник-председателите на НСИ се извършва от Министър-председателя (виж Закон за статистиката). В конкретния случай и двамата заместници са назначени след личното предложение на г-жа Инджова, макар че това не се изисква от закона.

Ние самите сме обвързани с мандата на председателя на НСИ, и сме готови да се разделим с спокойно с постовете си, когато той изтече, но не се готвим да го приемем като „уволнение“, а като нормално законово следствие. По един или друг начин ще следваме професионалния си избор.

"Аз съм започнала от стажант и съм стигнала до зам.-председател на НСИ. Не мога да позволя уронването на името ми и престижа на националната статистика", коментира пред Клуб Z Диана Янчева.