Фейсбук ще навлезе още по-сериозно в живота ни. Компанията плаща $ 2 млрд. за производителя на очила за виртуална реалност Oculus VR, съобщиха световните агенции. Въпреки че техният продукт - масивните очила Oculus Rift все още не са на пазара, хиляди разработчици вече правят приложения за джаджата.

Очилата Oculus Rift се смятат за едно от най-големите съвременни технологични изобретения, доскоро познато само от научно фантастичните филми. С тях човек получава триизмерно изображение около себе си, като по този начин видеоигрите стават много по-всеобхватно преживяване.

Разработват се и приложения за пазаруване, в които с тези очила влизате в магазина, а с движения на ръка избирате и разглеждате стоки докато седите вкъщи или на работното си място.

Oculus VR финансира проекта си чрез акция в портала Kickstarter.com през 2012 г. Плановете й бяха да набере $ 250 000, но проектът осигури 10 пъти повече средства заради сериозния интерес към техниката.

През декември компанията си осигури допълнително финансиране от $ 75 млн. чрез инвеститори, водени от фонда Andreessen Horowitz.
Според Фейсбук технологиите за виртуална реалност се очертават като следващата платформа за социални връзки.

"Историята на нашата индустрия показва, че на всеки 10-15 години се заражда нова компютърна платформа, независимо дали става дума за персоналните компютри, интернет или мобилните устройства, коментира създателят на фейсбук и шеф на компанията Марк Закърбърг.
Очакванията ни са, че в дългосрочен аспект виртуалната и добавената реалност ще станат част от ежедневието ни, добавя той.

С тези очила докато седите вкъщи ще може да се пренесете сред природата, да отидете в класната стая или на медицински преглед лице в лице с доктора, дава пример за бъдещото им използване Закърбърг.


Очаква се 3D очилата да излязат на пазара до края на годината. В момента Oculus VR продава комплект от очилата и софтуер за управлението им на разработчици за $ 350, като досега е разпространила 75 000 бройки.

 

Наскоро Sony също представи проект за виртуални очила, които ще могат да се използват заедно с нейната конзола за видеоигри Playstation 4.