"Има риск храните да поскъпнат драстично заради мерките на държавата срещу хипермаркетите". Това заяви шефът на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев в сутрешния блок на Нова ТВ. Организацията представлява интересите на големите вериги хипермаркети у нас.

Според Матеев готвеният проект за промени на Закона за защита на конкуренцията ще засегне не само търговските вериги, а всички бизнеси в страната. Той уточни, че в закона има много неясни и рестриктивни понятия. Такова било определението "значителна пазарна сила". Компаниите, които попаднат в това определение ще се наказват както злоупотребата с монополно положение, предвиждат новите текстове в закона.

"Глобите в тези случаи са до 10% от оборота", каза Матеев. Според него Европейската комисия не харесва това понятие и в скоро време се очаква да направи ограничения, които забраняват на отделните страни да създават свои правила в сферата на конкуренцията.

Матеев уточни, че 10-те най-големи вериги у нас държат едва 36% от пазара. "Новият закон увеличава рисковете. Ако се увеличат административните разходи и рисковете от огромни глоби, то тогава производителя ще увеличи маржа и по този начин цената се завишава значително", каза той.