Папа Франциск ще приеме утре на аудиенция президента на САЩ Барак Обама. Основна тема на разговора между двамата се очаква да бъде все по-голямата бездна между бедни и богати. Както е известно светият отец обяви, че борбата с бедността и милосърдието ще бъдат в центъра на вниманието на Ватикана и на католическата църква по целия свят. 

За Обама срещата е шанс да вдигне малко рейтинга си, защото главата на Римокатолическата църква е популярен повече от попзвезда и се превърна в медиен супергерой, коментира сп. „Тайм“. По-рано този месец господарят на Белия дом се радваше на одобрението едва на 41 на сто от американците.

През 2009 година Обама разговаря около половин час с папа Бенедикт XVI. Тогава обсъдените теми бяха Близкия изток, имиграцията, глобалната икономическа криза. През януари т.г. държавният секретар на САЩ Джон Кери бе приет от държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин. Двамата имат една и съща титла, но с голяма разлика в съдържанието. Американецът е външен министър, а епископът – министър-председател на Ватикана. Двамата тогава обсъдиха международните дела.

Естествено зад общите формулировки в комюникетата след срещите се крият детайлите. Да не говорим, че изобщо и дума не се споменава, за онова което домакин и гост са си казали на четири очи.

В разговора утре може да се засегнат също и проблемите с глобалното затопляне, правата на работниците и имиграцията. Миналата година папата бе в Лампедуза, от където отправи призив да се вземат мерки за хората, които с лодки рискуват живота си и пресичат Средиземно море, за да стигнат по-добър живот в Европа. Селището е най-близката точка от Африка до Стария континент и затова там се изсипват хиляди бегълци от Черния континент.

Франциск е известен с чупенето на всякакви протоколи. Така че утре може да се очакват всякакви теми по време на разговора му с Барак Обама, коментират дипломати във Ватикана