Явно силно напрежение тлее между депутатите и временния президент Александър Турчинов, който е и шеф на Върховната рада. Днешният ден е особено показателен за този досега потулван факт.

Гневен от забележките на лидера на фракция "Удар" Виталий Кличко, държавният глава предложи оставката си пред народните представители. Но в качеството си на шеф на парламента. Между първото и второто заседание, боксьорът изразил в кулоарите на парламента недоволство от управлението, в това число и от Турчинов, и дори бил казал, че в такава обстановка може да му се поиска оставката като председател на Върховната рада. Тогава началникът не се поколебал и внесъл молба за оставка. Тя обаче бе отхвърлена от депутатите. От 289 регистрирани в залата, само двама гласували "за". Нито един от фракцията на Кличко не дал глас за изгонването на шефа на Радата, предаде агенция УНИАН.

Още сутринта настъпи суматоха, след като Турчинов поиска главата на военния министър Тенюх. Той бе нарочен за "държавен изменник". Народните избраници обаче не гласуваха предложението на началника си. Вероятно, защото нямаше нужния брой депутати в залата. Едва по-късно, когато се събраха повече народни представители, уволнението на министъра бе прието и на негово място бе избран генерал Ковал. Именно между двате заседания е станал разговор, в които Кличко отправил обидните забележки. 

На вечерната сесия на парламента Турчинов остро критикува депутатите и ги заплаши, че ще лиши от заплата всички, които не ходят на работа.

"Що се отнася до онези депутати, които не изпълняват конституционните си задължения - повдига се въпроса да бъдат лишени от заплата. А в бъдеще, скъпи колеги, мисля, че трябва да се разберем, какво да правим с народните представители, които не са способни да работят в залата", натърти Турчинов при откриване на вечерното заседание. Народът нарича тези избраници - депутати-туристи.

Както предаде агенция "Интерфакс-Украйна",  в залата са били само 267 депутата. Затова шефът на парламента напомнил, че във Върховната рада са избрани 450 народни представители. 

Групата на Комунистическата партия изобщо не се яви в залата във вторник, защото бяха в Донецк, където на извънреден конгрес бе решено за кандидат-президент да бъде издигната кандидатурата на лидера на червените Петър Симоненко.