Германската канцлерка Ангела Меркел бе много учудена, че US колегата и Барак Обама закъснява за срещата за ядрената сигурност вчера в Хага. Снимка БГНЕС

 

ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—Американският президент Барак Обама пристига тази вечер в Брюксел, където утре ще се състои среща на върха Европейски съюз – САЩ. 
За столицата на Европа Обама намери време едва в средата на втория си мандат. Той трябва да бъде тук  и през юни, след като седемте най-развити индустриално демокрации Г-7 решиха вчера на извънредна сбирка в Хага да изключат Русия от лятната си среща и да я преместят в Брюксел от Сочи, където беше предвидена.
Разговорът на Обама с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу ще продължи час и половина  и ще се съсредоточи върху три групи теми – икономика, международна сигурност и стабилност и световни предизвикателства, издадоха дипломати.
Лидерите ще отчетат досегашните преговори между ЕС и САЩ за историческото по размерите си трансатлантическо търговско и инвестиционно споразумение и ще дадат напътствия на преговорните си екипи. 
Украйна ще доминира диалога по международната сигурност. Неизбежно ще стане дума обаче и за киберсигурността и в контекста на този разговор – за бъдещите гаранции, че Националната агенция за сигурност на САЩ няма да подслушва европейските партньори.
Свързан с Русия и Украйна е въпросът за енергийната сигурност и евентуалния внос на втечнен шистов газ от САЩ в Европа. Благодарение на развитието на тази индустрия САЩ в момента са напълно енергийно независими, при това цените на газа в Америка са четири пъти по-ниски от тези на руския монопол „Газпром“ в Европа. Старият континент обаче не разполага с достатъчно терминали за разтоварване на втечнен газ от кораби-цистерни.
Главното глобално предизвикателство в дневния ред утре ще е пътят към ново световно споразумение за климата, което трябва да бъде постигнато на международна конференция в Париж догодина. ЕС иска да знае, дали САЩ биха поели ангажименти сравними с предложените от Еврокомисията цели за намаляване на парниковите емисии в ЕС след 2020 година (с 40 на сто до 2030 година спрямо 1990 година) и за възобновяемите енергийни източници (27 на сто от потреблението през 2030 година) . 
За да приемат тези предложения ред държави членки, включително и България, поставят условието и другите страни извън ЕС да поемат подобни ангажименти с всеобхватно и правно задължително споразумение.
Обама пристига от Хага, Холандия, където вчера и днес заедно с над 50 национални лидери участва в световна среща посветена на ядрената сигурност и в извънредна среща на Г-7. Заради тях небето над града беше затворено за полети, кварталът около сградата на срещата беше барикадиран със заграждения, контролно-пропускателни пунктове и скенери, над него кръжаха хеликоптери и го пазеха 13 000 полицаи и войници отделно от личната охрана, която всеки лидер си водеше.
Същите мерки за сигурност се пренасят в Брюксел. Полицията многократно вече предупреди жителите и гостите на столицата днес и утре да не излизат с колите си, защото центърът на града ще бъде затворен. Автобусите и трамваите няма да се движат редовно, затова властите посъветваха гражданите да ползват метрото.
Обама пристига със свита от 900 души, от които 200 журналисти, акредитирани в Белия дом. Той ще долети със специалния президентски "Боинг 747", известен като „Еърфорс 1“, но заедно с него ще се приземи и втори такъв самолет, точно копие на оригиналния, за да не е ясно в кой от двата е Обама, съобщи държавното радио РТБФ. Тази практика е от много години. По същият начин у нас кацнаха щатските президенти Клинтън и Джордж Буш младши. 
В Белгия американският президент ще се придвижва с хеликоптер. Той е доставен на части и ще бъде сглобен заедно със свое точно копие, малко преди Обама да пристигне, предаде РТБФ. 
Той ще се поклони на американско военно гробище от Първата световна война във Варегем, на около 80 км западно от Брюксел, ще разговаря с краля Филип и с министър-председателя Елио ди Рупо.
След срещата с европейските лидери утре по обяд, Обама ще даде с тях пресконференция в 15 часа българско време, а след това ще произнесе реч в културния център „Бо-з-ар“ в Брюксел от 17 часа българско време.