След като Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) излезе в понеделник със становище, че България не признава легитимността на референдума в Крим, днес държавната позиция придоби още по-ясни очертания. На среща с представители на Българо-руската търговско-промишлена палата премиерът Пламен Орешарски даде заявка, че страната ни няма да наложи вето на евентуални санкции срещу Русия.

"Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет", посочи Орешарски.

Това е може би първата по-категорична позиция на страната ни по въпроса с икономическите санкции. Досега Орешарски бе крайно лаконичен, а парламентът все още не може да формира обща позиция. След КСНС министър-председателят посочи, че подкрепата ни за налагане на наказания на Москва била между "Да" и "Не", а лидерите на част от партиите в Народното събрание изразиха надежда, че до налагането на санкции няма изобщо да се стигне. Само "Атака" е твърдо против и застава изцяло зад федерацията. Президентът Росен Плевнелиев пък изрази позиция на другата крайност, т.е. подкрепи санкции срещу Русия.

На срещата с передставителите на руския бизнес Орешарски каза още, че към момента Европейският съвет работел на консенсусен принцип. Излушвали се аргументите на всички страни членки и въпреки различията, накрая се стигало до решения, подкрепяни единодушно. 

Макар и лидерите на ЕС да се разбраха, че последващи икономически наказания за Русия може да има при нова проява на агресия от нейна страна, те все пак замразиха авоарите на някои руски лидери и им наложиха забрана за пътуване в общността. Сред тях е и председателят на руската Дума Сергей Наришкин, който има планирано посещение у нас след месец. И по този повод Орешарски прояви форма на категоричност. На въпрос ще бъде ли Наришкин допуснат на българска територия, отсече:

"Щом е в забранителния списък, защо задавате въпроси?"