Депутатите от украинската Рада спасиха от уволнение министъра на отбраната Игор Тенюх. Засега. 

Президентът Александър Турчинов поиска днес военният министър да бъде отстранен. Веднага след това генералът подаде оставка пред парламента. Но "за" гласуваха едва 197 депутати, при необходим минимум 226, съобщи ИТАР-ТАСС.

Турчинов коментира, че веднага ще свика съвещание на съответните органи и ще се вземе решение за по-нататъшни действия. 

Сутринта той предложи на мястото на Тенюх да бъде назначен Михаил Ковал. Причината била, че работата на досегашния военен номер 1 е била оценена като "държавна измяна", разкриха анонимни източници от Върховната рада. Цели две седмици министърът дезинформирал ръководството на Украйна, че е в непрекъсната връзка с всички командири в Крим и всички те "ще се бранят до смърт". Както е известно обаче руските бойци превзеха без бой всички украински бази в Крим. Само в една имаше престрелка, при която загина войник на Киев.

През последните две седмици нито един началник от украинския Генщаб дори не се е опитал да влезе във връзка с командирите в Крим, станало ясно от разследване и от свидетелски показания на бойци от полуострова.

Интересен е разривът между президента и депутатите. Или парламентаристите мислят, че Турчинов просто иска да сложи свой човек на върха на отбраната, или наистина обвиненията срещу Тенюх не са доказани. Очевидно обаче спорът между държавния глава и народните представители в Радата ще продължи.