България е сред държавите първенци по получаване на недекларирани доходи. Първата страна с най-висок дял работещи, взимащи пари на ръка, е Латвия (11 %), следват Хърватия (8%), Гърция, Словакия и Румъния (по 7 %) и Литва, България и Унгария (по 6%). От 2007 г. насам обаче с 8% у нас е намалял броят на работниците, на които се плаща кеш.

Това показва последното изследване на „Евробарометър” за миналата година. Като цяло проучването твърди, че във всички страни от Централна и Източна Европа делът на работещите срещу „пари в плик” е над средният за Европейския съюз.

В същото време анкетата на „Евробарометър” съобщава, че 60 на сто от европейците са си затворили очите в името на това да платят по-малко, т.е. масово ползват стоки и услуги, включващи недеклариран труд (продукти на сивия сектор).

Един на десет европейци - 11%, признава, че през 2013 г. е давал пари за  подобни стоки или услуги, докато 4 сто казват, че те самите са получили заплащане „на ръка“.  Три процента са взели от своя работодател част от възнаграждението си в брой, показва още проучването.

Основна причина за недекларирания труд според 50% от анкетираните е взаимната полза за двете страни. 21% оправдават труда си в сивия сектор с трудността да си намерят работа, 16% - с високите данъци, а 15% - с липсата на доходи.

Годишно европейците харчат средно по 200 евро за недекларирани стоки или услуги. Най-често парите отиват в следните сектори - жилищните ремонти (29%), поправка на автомобили (22%), почистване на жилища (15%) и храна (12%). Храна, произведена в резултат на недеклариран труд, е най-вероятно да се купи в България, Латвия, Унгария, Естония, Хърватия, Португалия, Словения и Гърция.