Хората, които не посещават задължителните профилактични прегледи, да плащат по-висока здравна вноска или дори да си плащат сами лечението. Предложението дойде от здравния министър Петър Москов по време на дискусия за правата на пациентите в Народното събрание.

Пациентите имат не само права, но и задължения, обясни той. Когато един човек не минава през профилактика, когато се разболее лечението му се оскъпява, смята Москов.

”Може да ви се струва лошо, може да ви се струва грубо, но това е задължение, което всеки български гражданин има”, каза здравният министър.

В момента има предвидена глоба от 50 лева за осигурените българи, които не ходят на профилактични прегледи.

Здравният министър, цитиран от Mediapool обяви още, че се обмисля и промяна в трудовото законодателство, за да има човек право на еднодневен отпуск за посещение при личния лекар за профилактика. 

По данни на здравната каса през последните години около 2,3 млн. души годишно се явяват на задължителни профилактични прегледи. За 2013 година те са били 2 348 303 души, през 2014 - – 2 361 804 души, а за първите четири месеца на тази година 823 889 души.

Хората, които имат избран личен лекар са над 6 млн. души, а по последни данни неосигурените са около 2 млн. души.

Проблемът с профилактичните прегледи обаче не спира само с явяването на пациентите при личния лекар. Личните лекари също са глобявани за неизвършени годишни профилактични прегледи. Много често обаче джипитата подхождат съвсем формално при тези прегледи. И ги провеждат, колкото да отчитат дейност.