„Това, че ще загубите изборите, си е чисто ваш проблем!“

Репликата е произнесена гневно от скулптора Александър Хайтов – автор на 4-метровата статуя на Цар Самуил. Паметникът ще бъде в градинката до църквата „Света София“, а на официалното откриване утре се очаква цялото ръководство на държавата.

Хайтов казва тези думи на някого по телефона, а случайно това се излъчва на живо по телевизията. Скулпторът обясни, че му се обадил зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов, който го помолил да смени очите на Самуил, защото „фосфорицират при насочено осветление“.

Просто ги е страх в момента, че ще се уплаши народът и няма да им гласува“, каза още Хайтов.

Чобанов не отговори на обажданията на Клуб Z, но доказателства за недоволство от паметника има достатъчно. Група граждани огласи открито писмо до кмета Йорданка Фандъкова, с което настояват за отлагане на церемонията по откриването.

Долуподписаните сме убедени, че нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които изглежда този проект си поставя“, пише в призива.

Писмото е по инициатива на философа Стефан Попов, а още в първите часове от публикуването си в социалната мрежа бе подкрепено от десетки граждани. Те казват, че не настояват за ликвидация на паметника.

Настояваме за отлагане и провеждане на широка дискусия за естетическата и градоустройствена целесъобразност на това решение“.

Междувременно Националната служба за охрана (НСО) обяви извънредни мерки за сигурност за церемонията утре. Районът ще бъде отцепен, желаещите да присъстват ще бъдат проверявани на специално изграден контролен пункт.

НСО напомни в специално съобщение стандартните изисквания – да не се внася огнестрелно или хладно оръжие,

както и на други предмети, предназначението или употребата на които биха застрашили обществения ред, живота и здравето на присъстващите. Забранява се и ползването на предмети, предизвикващи силен шум.“

Така въпреки недоволството срещу външния вид на паметника и мястото, на което ще бъде поставен, властта си гарантира, че церемонията няма да бъде смущавана от евентуален протест.

На откриването ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова и патриархът на Българската православна църква Неофит. Церемонията започва в 12 часа.