Българинът не спортува и не се отнася сериозно към масовия спорт. На практика сме най-малко спортуващата нация в Европейския съюз. Този извод се налага от последното изследване на „Евробарометър”, оповестено днес. 

Едва три процента от българите се отдават на физически активности редовно в свободното си време, а 28% от анкетираните заявяват, че спортуват рядко, което е най-високият процент в рамките на ЕС, показва изследването. Само 10% споделят, че се занимават с физическа дейност в някакъв редовен цикъл, което е най-ниският процент в целия Европейски съюз.

82% от българите никога не спортуват или го правят по-рядко от веднъж месечно, като на второ място по този показател е Гърция със 79%.

Ирландия и скандинавските страни имат най-сериозно отношение към спорта, като 23% от ирландските граждани спортуват пет пъти седмично или повече, докато Швеция, Финландия и Дания са с най-голям процент практикуващи "редовно" или "доста редовно".

Една от причините за липсата на физическа активност е в лошите условия за масов спорт в България. В годините на прехода масово спортните площадки се превърнаха в паркинги, градските стадиони и закритите басейни запустяха и бяха занемарени. Българинът не спортува и у дома, предпочита да стои пред телевизора или компютъра.