Българската държава е получила покана да бъде страната на фокус в един от най-големите музейни комплекси в света – „Смитсониън“ във Вашингтон. Това е станало ясно от разговор между министъра на културата Вежди Рашидов и американския посланик у нас Марси Рийс в сряда. За поканата Рашидов е отбелязал, че участието на страната в този престижен арт фестивал ще е много добър шанс за изява на български млади творци и артисти.

„Смитсониън“ организира ежегодни летни фестивали, където фокусът пада върху една държава. Ако всичко върви по план, то през 2019 г. това ще бъде България.

В разговора с Рийс министър Рашидов е предложил млади американски художници и артисти да покажат своя изложба в новооткритата Национална галерия „Квадрат 500“. Друга от възможностите, за която двамата са говорили, е да се организира Седмица на американската култура в България и на реципрочна основа – Седмица на българската култура в САЩ през 2016 г.

Посланик Рийс е посочила, че от началото на нейния мандат културата е и един от приоритетите в дейността на Посолството на САЩ в София, а самата тя не спира да обикаля България и да се запознава при всяка възможност с нейните забележителности и уникално културно наследство.

„Искаме да развиваме сътрудничеството ни в три основни направления – с различни инициативи, свързани с опазването, съхраняването и възстановяването на културно-историческото наследство, с активизиране, развитие на културния обмен между страните ни, както и по линия на противодействие на незаконния трафик на антики и артефакти“, отбелязала е Рийс.

Площад Славейков