Компрометиращ запис между бившия лидер Юлия Тимошенко и украинския политик Нестор Шуфрич пусна руската телевизия НТВ. В телефонен разговор Тимошенко заявява, че руснаците в Украйна трябва да бъда избити с атомно оръжие.

Разговорът е емоционално обсъждане, явно веднага след референдума в Крим – 18 март. Двамата дискутират разпалено ситуацията на полуострова, с немалко цветущи изрази и на чист руски език. 

Информационният сайт Newsbalt пусна преди часове свален текст от записа, на базата на който ви предлагаме превод:

Нестор Шуфрич (НШ): Шокиран съм от Крим! Днес си говорих с един мой познат, който едва не плаче.

Юлия Тимошенко (ЮТ): Готова съм на грабна автомата, разбираш ли, и да стрелям в челото на този подлец!

НШ: Вчера казах в „Свобода на словото” (украинско политическо ток-шоу), че ако не дай Боже, избухне военен конфликт, аз и моят син като запасни офицери от ще грабнем оръжие, за да защитаваме страната си.

ЮТ: Сто процентово! Защото това прекрачва всякакви граници! Мамка му, трябва да грабваме оръжие и да трепем тия дяволски кацапи (обидна дума за руснаците в Украйна) заедно с ръководителя им! Как съжалявам, че не мога да съм там и да оглавя тези процеси. Не Крим, к*р щяха да получат от мен!

НШ: Знаеш ли и аз това си мислех, че ако ти беше там, това вероятно нямаше да се случи. Но ни липсваше силов потенциал...

ЮТ: Щях да намеря начин да ликвидирам тези тъпунгери! Но се надявам да вдигна целия свят, да използвам всичките си връзки, за да остане от тази Русия само изпепелена земя!

НШ: Ще ти кажа, че по тази тема съм ти съюзник! Не просто съюзник! Днес сутринта говорихме с шефовете на фракции. И Витя ме пита: ”А какво ще правиш с тези 8 милиона руснаци в Украйна? Те са търтеи!”

ЮТ: Мамка им, трябва да бъдат разстреляни с атомно оръжие!

НШ: Тук с тебе не мога да споря, защото това, което се случи, е ужас, разбира се. Но изниква следващият вариант, защото днес има действия, които безспорно са незаконни. Тези незаконни действия трябва да бъдат развити в някакъв юридически международен институт.

ЮТ: Значи, отиваме в Международния трибунал в Хага.

Ето и оригиналният разговор в Youtube:

Редица руски и украински телевизии и сайтове разпространиха записа, тръгнал от вечерните новини на НТВ. Малко след това Тимошенко призна в официалния си туитър профил, че такъв разговор се е състоял, но последната част е манипулирана:

Разговор имаше, но за 8-те милиона руснаци в Украйна е монтаж. Всъщност аз казах следното: Руснаците в Украйна - това са украинци. Привет на ФСБ! Извинете за нецензурните изрази.

 

Бившия украинския премиер явно намеква, че руските служби стоят зад предполагаемия компромат. Последователите й в социалната мрежа обаче не са никак смутени от псувните, напротив, определят израза "Не Крим, к*р щяха да получат от мен!" за "особено прекрасен".

Нестор Шуфрич, събеседникът на Тимошенко, е член на „Партията на регионите”, четири пъти е бил депутат, два пъти - министър на извънредните ситуации, и бивш зам.-шеф на Съвета за сигурност на Украйна. 

Специалисти, които познават гласа на Тимошенко, допускат, че разговорът е истински, но смятат, че е възможен и монтаж. Както можете сами да чуете, качеството на записа е лошо, на два различни канала, има чести паузи, и на моменти липсва типичния фонов шум.