Тарик Азиз - дясната ръка на някогашния иракски диктатор Садсдам Хюсеин, почина днес в затвора, предаде Би Би Си. Той се споминал на 79 г. в затворническа болница в град Насирия, където бил транспортиран, след като се почувствал зле. Причина за смъртта е инфаркт.

Азиз излежаваше доживотна присъда за престъпления срещу човечеството.

Истинското му име бе Михаил Юхана. Той бе християнин и потомък на древен асирийски род, но смени името си с арабско, за да не се откроява сред мюсюлманското мнозинство.

Тарик Азиз бе дясната ръка на Саддам Хюсеин. Той бе едновременно вицепремиер и външен министър. Наричаха го "лицето на режима" в Багдад.

През 2003 г., малко след падането на иракската столица в резултат на оглавяваната от САЩ инвазия, Тарик Азиз се предаде на американски военнослужещи.

В края на октомври 2010 г. Върховният наказателен съд на Ирак осъди Азиз на смърт чрез обесване за престъпления срещу човечеството при репресиите над шиитите през 80-те г. на ХХ век. След произнасянето на присъдата Ватиканът призова Багдад да не изпълнява наказанието.

Иракският президент Джалал Талабани не подписа присъдата. По този начин той де факто помилва дясната ръка на Саддам.

Година по-късно по друго дело, свързано с престъпления срещу шиити по времето на Саддам Хюсеин, Върховният съд на Ирак осъди Азиз на доживотен затвор.

Отделно Тарик Азиз получи две присъди. Първо той бе осъден на 15 г. затвор за екзекуцията на 42-ма иракски търговци, обвинени в манипулиране на цените на хранителните стоки, докато ООН бе наложила санкции срещу страната. Друга 7-тодишна присъда бе наложена за участие в насилственото изселване на кюрди.

Като външен министър и вицепремиер при Саддам Хюсеин Азиз често успяваше да представи Ирак в изгодна светлина. Често това ставаше благодарение на отличния му английски език. Той дори се срещна с папа Йоан-Павел II през 2003 г. в навечерието на инвазията. Тогава светият отец се изказа против войната.