Българските работодателите масово подозират, че имат в офиса си "къртица", която "пее" търговските им тайни на конкуренцията. Това става ясно от данните на анкета сред български мениджъри, организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). В електронното допитване, проведено от 17 до 19 март, са се включили 141 представители на бизнеса от различни сектори.

Според работодателите законовата уредба в България не е достатъчно добра за предотвратяване на изтичането на търговски тайни, както и не наказва достатъчно адекватно причиняването на имуществени и парични щети от служителите. 73 процента от представителите на бизнеса са на мнение, че в тази област трябва да има законодателни промени, които да защитят по-адекватно компаниите от нелоялни работници.

На въпроса дали са търсили съдебна защита срещу посегателства на свои служители, 65% от бизнесмените отговарят негативно. Обяснението им е, че сложността на материята и бавното производство обезмислят търсенето на съдебна защита.

Друг сериозен проблем за българския бизнес е, че най-добрите им служители преминават в конкурентни компании. Цели 76% от анкетираните предприемачи са признали, че страдат от „изтичане“ на кадри.

68% от работодателите са посочили, че са пострадали от разкриване на търговска тайна или са понесли парични и имуществените щети от действия на служители. Затова все повече фирми правят задълбочени проверки на новопостъпващите си служители. 63% от работодателите търсят информация за хората, които смятат да назначат в интернет и в социалните мрежи, показват данните на БТПП. Близо половината от представителите на бизнеса (47%) отиват още по-далеч - търсят разговор с предишен работодател. 37% искат писмени препоръки преди да назначат, показват анкетите.

Ползването на т. нар. детектор на лъжата (полиграф) не е разпространено сред фирмите. Нито една компания не е посочила, че използва такова устройство при подбора си на персонал.