Докторите от Хюстънската методистка болница в Тексас, САЩ влязоха в историята на медицината с първата частична трансплантация на скалп и череп, съобщи АП. Операцията е била нужна заради огромна рана на главата, причинена от противораково лечение, която не е искала да се затвори.

Реципиентът - 55-годишният Джим Бойсен, получава и нови бъбреци и панкреас след иновативната трансплантация. Шегува се, че има и друг бонус:

"Шокиращо е, наистина, колко добре се справиха. Ще имам много повече коса сега, отколкото когато бяха на 21," казва той пред АП.

Здравословните проблеми на Бойсен започват още на 5-годишна възраст с агресивен диабет. Заради това през далечната 1992 г. пък се налага да му трансплантират бъбреци и панкреас. Лекарствата за потискане на имунната система обаче, задължителни при трансплантацията, повишават риска за рак, и той размина рядък вид - лийомиосаркома. Тази разновидност влияе на гладките мускули в различни части на тялото, но в този случай - тези под скалпа, които кара косите ни да настръхват.

Лъчевата терапия унищожава част от главата му, имуносупресорите не позволяват на тялото да възстанови щетите, а трансплантираните органи също сдават багажа. Раната не наранява само черепа, а и малка част от мозъка.

Лекарите обаче не можели да му направят нова трансплантация на органи с отворена рана на главата. Тогава д.р Джеси Селбър, пластичен хирург, специализиращ в реконструкциите, решил, че може да му трансплантират част от череп едновременно с новите органи.

Операцията продължава 15 часа, участват дузина доктори и над 40 медсестри и други специалисти. 25 на 25 сантиметра е парчето череп, а трансплантираният скалп започва от горната част на челото и покрива почти половината глава. Най-трудната част са били фините връзки между едни от най-малките кръвоносни съдове в тялото, които е трябвало да бъдат перфектни, за да е жив трансплантът.

"Това се прави с микроскоп и миниатюрни шевове, с дебелината на човешки косъм, а инструментите са като на бижутер, който прави швейцарски часовник," разказва д-р Макйъл Клебук, който е водил лекарския екип през тежката операция.

Панкреасът и бъбрекът са трансплантирани, след като лекарите са приключили с главата.

Бойсен е безкрайно щастлив от успешната операция, и вече има усещане в областта на скалпа.