Съвсем очаквано, по волята на мнозинството Националният имунизационен календар на България запази задължителния си характер. Лобито на няколкото пациентски организации, които настояваха родителите сами да взимат решение дали да ваксинират децата си, не успя да се пребори за това право. На редовното си заседание парламентарната здравна комисия отхвърли внесения от "Атака" законопроект за либерализиране на режима и сложи край на дебатите по темата.

"В медицината такъв дебат "за" и "против" задължителните ваксини няма. Този спор е само в обществото, затова подобна стъпка е недопустима", категоричен беше здравният министър Петър Москов. 

По думите му много държави са си изпатили от въвеждането на препоръчителни имунизации, защото само благодарение на редовните ваксинации цивилизованите общества са забравили за редица тежки заболявания, причиняващи смърт и инвалидизация. В противен случай вирусите се завръщат и нанасят непоносими щети на обществото. Последният пример е Калифорния, където неотдавна, точно в квартала на богатите Ориндж Каунти, избухна епидемия от морбили заради разпространяващите се антиваксинални настроения.

Припомнен беше и случаят в България преди 5 години, когато почти 25 хил. деца се заразиха с дребна шарка, а 24 от тях починаха, защото не са били имунизирани. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяви, че допускането на подобни епидемии е пагубно не само от обществена, но и от финансова гледна точка, защото ако няма задължителни ваксини, държавата ще трябва да се запаси с огромни резерви от серуми, за да лекува тежките усложнения от бъдещи заболявания. Накрая председателят на Българската педиатрична асоциация проф. д-р Владимир Пилософ напомни, че дебатите са безпредметни, защото има две решения на Върховния административен съд, с които той също се обявява против отпадането на задължителния характер на ваксините.

Законопроектът на "Атака" бе отхвърлен и от представители на лекарския съюз, асоциацията на професионалистите по здравни грижи, фармацевтичния съюз и Националната пациентска организация.

Предложението подкрепиха единствено депутатите от Патриотичния фронт.