- Подновените боеве близо до Донецк в Украйна „представляват най-тежкото нарушение на прекратяването на огъня с Минските споразумения в края на февруари“, заяви днес говорителка на европейската дипломатическат служба.

Тя посочи, че ескалацията на бойните действия е последвала придвижване на голямо количество тежки оръжия към предните линии от руските сепаратисти в района по данни на мисията наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Тези боеве рискуват да открехнат нова спирала от насилие и човеко страдание“, каза говорителката Мая Коциянчич.

Тя потвърди европейската позиция, че прекратяването на огъня трябва да се спазва, а тежките оръжия изтеглени в местата за складиране, където могат да бъдат под наблюдение от ОССЕ.

„Русия е сред страните, които играят роля тук и ние сме апелирали да играе тази роля за прилагане на Минските споразумения“, каза Коциянчич.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да размислят дали да въоръжат украинската армия.

Коцианчич потвърди, че за ЕС прилагането на Минските споразумения остава най-важно и крайният срок за това е в края на тази година. „Това е най-добрия шанс за разрешаване на този конфликт и пълното прилагане тук е ключово“, каза тя.

Говорителката припомни, че с това ще е свързана и евентуалната реакция на ЕС. Докато правят всичко възможно за осъществяване на споразумението, 28-те са винаги готови да затегнат сега съществуващите санкции, посочи тя.