Пакетът от здравни услуги, който сега се заплаща от Националната здравноосигурителна каса, се разделя на две - основен и допълнителен, решиха народните представители при гласуване на второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване. С 91 гласа "за", 26 "против" и петима въздържали се депутатите дадоха ход на основните реформи, предложени от здравния министър Петър Москов.

Според гласуваните текстове занапред здравната каса ще покрива 100% всички социално-значими заболявания, които ще попадат в основния пакет от медицински услуги. Конкретните групи диагнози ще бъдат разписани в наредба на здравния министър, която се очаква да бъде готова до края на октомври. Дейностите ще бъдат финансирани изцяло с постъпленията от здравни вноски, за да се гарантира лечението на 95% от заболяванията, които влошават здравните показатели на нацията. Такива например ще са сърдечно-съдовите заболявания, диабетът, някои белодробни болести, детското и майчиното здраве и др.

"Трябва да признаем, че твърденията за своевременна и безплатна медицинска помощ сега са пълна лъжа. Истината е, че българинът доплаща за почти всичко в системата. А идеята на основния пакет е, че за социално-значимите заболявания всеки гражданин, независимо дали беден или богат, няма да дава допълнително пари", защити промените министър Москов.

Реформата предвижда още в допълнителния пакет да попадат всички останали диагнози, извън описаните в основния, които ще се финансират главно с допълнителни здравни осигуровки. Конкретните диагнози тепърва ще се дефинират от експертите, но по всяка вероятност сред тях ще попаднат състоянията, чието лечение може да търпи отлагане. Терапията на захарния диабет, например, ще се покрива напълно от базовия пакет, но ако вследствие на заболяването си пациентът се окаже с нарушено зрение, процедурите в очния кабинет ще се заплащат от допълнителния пакет. 

Организацията на паричните потоци тепърва ще се уточнява, но опозицията се притеснява, че по този начин самите пациенти ще бъдат разделени на основни и допълнителни. 

"Разбивате солидарността и доверието в осигурителния модел, предупреди депутатът от ДПС Хасан Адемов. - Когато има един финансиращ орган и няма реална конкуренция между лечебните заведения, откъде накъде едни ще получават 100%, а други ще трябва да се осигуряват в допълнителни фондове".

По думите на министър Москов обаче твърдението, че хора ще плащат за здравето си, е спекулация.

"Целта на допълнителния пакет е и изсветляване на плащанията, които сега вървят под масата. Знам, че на някои това не им харесва, но съм категоричен, че тайни фактури между хората и болниците няма да има", отговори здравният министър.

По време на заседанието депутатите гласуваха и "редакционната" поправка здравната каса да "купува", а не да "заплаща" медицинските услуги.

Очаквайте подробности.