Сближаване на позициите с кредиторите беше постигнато на състоялата се вчера в Брюксел среща на върха за кризата в Гърция, предаде ДПА.

"Обсъжданията ще продължат в идните дни. Колкото повече разговаряме, толкова повече се приближаваме към решение", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас рано тази сутрин. Преди това той проучи възможностите за постигане на компромис в спора за дълга на Атина заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и шефа на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Разтоворите между Юнкер и Ципрас продължиха почти 5 часа и половина. Европейската комисия окачестви срещата като добра и конструктивна. 

Гръцкият премиер заяви, че кредиторите са поискали да бъдат отменени добавките към пенсиите и да бъде повишен ДДС върху енергията. 

"Разбира се, ние отхвърлихме това", изтъкна той. Но допълни, че от страна на ЕК било демонстрирано конструктивно отношение за постигане на съгласие.  "Положителното от днешната среща е, че нашите партньори в преговорите, поне Еврокомисията, имат намерението много скоро да постигнем реалистично споразумение", посочи Ципрас.

Атина обаче няма много време. Утре изтича срокът за изплащането на Международния валутен фонд (МВФ)  на сумата от 305 милиона евро. Общият размер на траншовете, които Гърция трябва да изплати на Фонда през юни, възлиза на почти 1,6 милиарда евро. Освен това, до края на месеца Атина трябва да обслужи държавни заеми в размер на малко над 5 милиарда евро

 "Не се притеснявайте за това." Така Ципрас отговори на въпроса дали страната му ще може да изплати следващата вноска по дълга към МВФ.