Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Св. Синод тръгна на нов поход - този път срещу йогата. Синодалните старци се разгневиха от двата текста и съпътстващите ги въпроси на тема "йога", включени в матурата по български език и литература. Възмущението си Св. Синод днес изрази в писмо до парламентарната комисия по образованието.

„Недопустимо е нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците чрез включването на неподходящи текстове и въпроси в задължителните зрелостни изпити по български език и литература", написаха архиереите до депутатите в ресорната комисия, цитирани от "Дарик". 

Според Светия синод текстовете и твърденията, които в изпитните тестове са представени като "научни" (Въпрос 23 отг. Б), т. е. неподлежащи на опровержение и недопускащи критично отношение и възприемане от страна на зрелостниците, всъщност имат за цел популяризиране на йога и привличането на нови нейни последователи.

"Тази форма на популяризиране и скрито пропагандиране на принципите и практиките на йога сред учениците в България, и то от страна на образователното министерство в рамките на зрелостните изпити по БЕЛ, е неприемлива и недопустима", твърдят от Св. Синод.

Оттам настояват депутатите от образователната комисия да упражнят парламентарен контрол върху оторизираните органи на МОН, за да се изяснят подробностите около отговорността за избора на тези неподходящи текстове за зрелостните изпити.

От БПЦ използват случая отново да поискат в новия Закон за училищното образование "Религията" да стане редовен предмет в учебната програма.

Възмущението срещу йога агитацията, която се съдържа в материалите за матурата, започна веднага след като станаха ясни въпросите от изпита. На 27 май даже в интернет се разпространи петиция, озаглавена "Йога пропагандата няма място в българското образование". В момента тя е подписана от 781 души, коментарите под нея са изобилни и основно заклеймяващи йога и описващи вредите от нея. Петицията, която се рекламира на сайта на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ, е подписана неопределено "Родители".  Йога се определя като "чуждо окултно учение", "духовно вредно".

"Включването на въпросните текстове в изпита по БЕЛ на практика е индиректна пропаганда на чуждо окултно учение пред десетки хиляди зрелостници. Не вярваме, че те са попаднали случайно пред очите на учениците. С действията си, при това в навечерието на 24 май, Вие показахте, че нямате нищо против да занимаете децата с йога учението, което е не само духовно вредно, но и чуждо на българската образователна традиция и култура", се казва в петицията, в която се настоява за възпитание на "бъдещите поколения в здрав дух".

От текста на петицията става ясно, че има и голяма тревога - Как ще бъдат оценени онези ученици, които не са отговорили не от незнание, а по духовни подбуди. Децата били смутени от съдържанието на предложените текстове, се твърди още там.

"Питаме Ви още: как ще бъдат оценени онези, които по вътрешни подбуди и убеждения, а не от незнание, не са отговорили на тенденциозно и пристрастно формулираните въпроси за йога учението? Не само формулировката на тезата в нейните два варианта, но още повече заложените в теста отговори са представени във вид, който не позволява на детето да изрази собствено становище, различно от еднозначното бодро утвърждаване на „предимствата” на йога. С какви мисли и чувства са писали децата, които трябваше да покажат езикови знания, но са били смутени от съдържанието на предложените им текстове? Освен с всички тези деца, ръководените от Вас служители, натоварени със задачата да подберат текстовете за матурата по БЕЛ, трябваше да предвидят, че има и зрелостници от средни богословски училища, които с отговорите на теста за йога влизат в конфликт със собствената си вяра и изповедание".

 

Ключови думи

Коментари

То старците като си нямат друга работа и няма за какво да се захванат, ИЗЦЕПВАТ СЕ и стават отново за подигравки и присмех.

Милен

Колко неадекватно звучи всичко това, не е истина :( Вместо да си изсмукват от пръстите проблеми, да заемат някаква позиция за пагубното духовно наследство на комунизма, за домашното насилие и изобщо института на семейството, за нуждата от истинско християнско милосърдие сред хората... Каква йога, какво влияние при озверяло атеистко общество като нашето, където примерно имотните скандали между брат и сестра са задължителен етап от живота на всеки?!?

Тези докато не уредят поповете си на учителски заплати, няма да мирясат. Да си гледат скъпите часовници, лимузини, имоти и да спрат да се правят на божи служители, защото не са. Най-добре да мълчат, защото колкото пъти изрекат нещо, толкова пъти отблъскват хората от вярата.

лупи

Няма ли кой да им обясни,че будизма не е религиозно учение.

Лекувай се. Будизмът е специфична теория за отвъдното, за духовния свят - типично религиозно учение.

Будизмът е източна мъдрост, не е религия! Която и да е религия се пресъздава от хора и по този начин, според своето собствено разбиране отклоняват мнозинството от достъпа до знанието, мъдростта и истината! Нито една религия не е успяла да направи от човека човек, така че уж "божиите" служители нека да си влязат в ролята, само ако са способни и могат да го направят! Праволинейното мислене не помага, по-скоро вреди на всички!

гяур

Всеки, който е опознал йогата по-надълбоко, знае много добре, че пропагандата й като полезна гимнастика в западния свят (и у нас) е една голяма лъжа. Няма нищо лошо всеки да си практикува вяра в каквито хиндуистки божества (или спагетени чудовища) си избере, но текстът за матурата наистина не е читав. Първо, това е интервю от сайт за йога, който взима пари за занимания по йога - ясно е, че няма нищо неутрално в него. Гафът на МОН е, че можеха да изберат от толкова съществуващи "културни" теми нещо по-свързано с българския език и българската културна среда. Дори и анализ на исляма щеше да е по-подходящ с оглед на 10-те процента мюсюлмани в България. Но Синодът е съвсем прав: само две седмици по-рано министърът на образованието за пореден път отказа СИП религия (не християнство и не православие, а религия), след което накара зрелостниците да разсъждават за една конкретна религия (хиндуизма), която при това е безкрайно чужда на българската традиция. Тежък гаф на министерството.

Гой Фокс

Ами точно си е подмолна пропаганда на това духовно учение. Нещастниците от МОН можеха да изберат от хилядите съществуващи културни теми някоя не така деликатна материя. Ако са искали да говорят за духовността на отвъдното, да бяха направили нещо за древногръцки богове - съвсем безопасно, култовете към тях отдавна са отмрели.

Оправете си линка за йогата отдолу - не води на никъде. А текстът, който е взет от някакво любителско йога студио, наистина си струва да се види като образец на малоумието на министерството на "образованието".

Е браво бе КлубЗ, вместо да оправите линка, го изтрихте! Скрихте най-информативната част от пропагандния си йога хейт по синодалните старци :)

Св. Синод е прав за чистотата на българския език, но за религиите и духовенството греши, дори не знае в какво се забърква! Йогата в същността си е цяла наука за живота, не е религия и не религиите ще ни учат как да живеем! Не може да бъде задължителен учебен предмет, тъй като има ужасно много разминаване от това, което искаш като пълноправно божие творение и което ти се спуска отвън. Това отново значи да попиваш чужди и изцяло не твои собствени идеи... Светоусещането е вътрешно чувство и никой няма право да ти го създава! Да ви кажа ли едно нещо?... Бъдизмът е на изток, християнството на запад, Господ е един, а ние сме по средата!... Христос е умрял на кръста и не е успял да оправи света, защо ли?...

Защото като божи творения религията ни е приспала и не разбираме нито мъдростта, нито знанието, нито житейската истина! Религиозните догми по-скоро пречат на духовното развитие, отколкото да помагат и се мъчат да обяснят нещо, което изобщо не познават... Така че е по-добре да не объркват допълнително човечеството с праволинейното си остаряло мислене!

Кой е по-тъп?

Който е писал този мат'рял, трябвало да го скъсат на матурата по български. Както фъфли, неясно остава, дали поповете смятат, че твърденията, които в изпитните тестове са представени като "научни", не подлежат на опровержение и недопускат критично отношение и възприемане, или това е гледната точка на министерството, или пък на самия джорналист. Който и да го е измислил, няма понятие, що е научно. А научното е точно това, което изниква благодарение, а не въпреки, критичния подход - и винаги може да бъде критикувано отново и опровегано, когато науката върви напред. Всъщност, науката не може да върви напред, без критичното към нея отношение.

Що знаят тези старци?

Недопустимо чуждо, пък и източно учение? Че христианството какво е, да не би да е българско? Made in Israel, плюс некои довършителни процедури в Гърция и Рим, демек Италия. Нищо по-вносно няма.

Християнството в корените си е баш си българско, но ние в момента сме поамериканчени, а западът изобщо не е духовен, той е материалистически! Така че малко от източното знание няма да ни навреди, но не този е начинът и прокрадването на идеята... Неподготвени и неразбиращи съвсем ще се объркат, а нашите пък уж духовни служители пречат сами да изберем пътя и навлезем в знанието и истината, които отвсякъде ни са отрязани!

Много добре си знаят

Ами това е позицията на Св. Синод! Нали живеем в демокрация - и те имат право на позиция, или не? Какво е християнството е друг въпрос. Най-големият гаф е, че изпитът е по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА, а на зрелостниците се предлага да анализират ПРЕВОДНО интервю, взето на ЧУЖД език - АНГЛИЙСКИ! Професионалното отношение изисква изпитите по даден език да са базирани на текстове, създадени оригинално на него. Не е като да няма избор образователното министерство - всеки ден българските медии бълват огромен материал за "критичен анализ" на по-светски и по-близки до реалността теми от йогата.

Информирайте се и четете истината за Ватикана!... Християнството е толкова изопачено и омърсено, че сега когато ни се прокрадват източни учения съвсем се объркваме... Духовенството и религиите трябва да бъдат цялостни и пълни, за да работят и бъдат в служба на човека! Сами виждаме, че човекът не е този човек, който трябва да бъде... Вярата е в самите нас и никой няма право да ти я втълпява отвън или отнема!

светият синод май ес...

баба гуси не харесва йога защото кръстът я боли тя отдаден е на бога баба гуси казва забранете йога пречи на аналните игри

д-р Петроff

Къде остана верската търпимост?Св.Синод си продължава с ченгеджйските номера.Очаквам включване и от Главното мюфтийство,но нашият синод е на светлинни години пред тях.На какво ни учат от там си личи по статия от в-к ТруП от м 12.2014.В нея "журналистката" казва буквално: Св. Елм е единият от...СЕДЕМДЕСЕТТЕ АПОСТОЛИ. И това е възрастна жена.Представяте ли си какво биха писали седмокласници по религиозни въпроси? А какво биха отговорили светите отци на елементарният въпрос: Къде в Библията или Евангелието са описни светците и как се става светец? Май не съм чел нищо такова. Ало другари от Св.Синод, давайте следващата смешка.

гяур

Петроф, кое те кара да мислиш, че в израза "СЕДЕМДЕСЕТТЕ апостоли" има нещо грешно? Ако изобщо можеш да мислиш... 12 са само близките ученици на Иисус. Ето затова трябва вероучение. На другия ти въпрос: не, в Библията няма указания "как се става светец". Има го на други места. За днес това ти е достатъчно - да не се претовариш.

МАРИ

Не може да бъде! Надявах се на повече мисъл у "водачите"!!! "Колкото повече опознавам синода, толкова повече обиквам йогата!"...

Петър

йога учението, което е не само духовно вредно.... тия са изперкали съвсем.

Св. Синод изобщо не знае какво значи йога... Те си мислят, че е някакво учение, което не е истина, всъщност то не е и учение, а е същност и знание за живота! Разбира се йогата не е в западните физически упражнения :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.