На 8 юни официално и София вече ще си има паметник на цар Самуил. Откриването е насрочено за 12 часа и е предвидено да бъде с всички държавни почести, "както се полага на такъв държавник". Това обясни във вторник столичният зам.-кмет Тодор Чобанов. Паметникът ще се намира в идеалния център на София - до базиликата "Св. София" и на около 50 метра от храм-паметник "Св. Александър Невски". Скулптурата е внушителна - фигурата на царя е 4 метра и ще стои на постамент от 2,20. 

Общо целият монумент ще се възвисява на 6,20 м. Така макар и с малко успява да надскочи скопския цар Самуил. Фигурата на владетеля, към чийто произход и Македония има претенции, се издига от няколко години в столицата Скопие. Макар и леко закъсняла, София отвръща на удара сега с по-голям мащаб.

Скулптурата, която е дело на Александър Хайтов, беше представена днес пред журналисти. Освен върху размерите скулпторът много е наблегнал на погледа. Очите на царя са направени от полускъпоценни камъни. Те ще бъде особено ефектни след залез слънце - когато ще проблясват загадъчно. Самуил е изправен - в едната си ръка държи меч, а в другата патриаршески кръст. Короната на царя също е автентична от IX век.

Проектът на скулптура и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова е избран от 7-членно жури измежду 21 проектни предложения. Конкурсът се проведе през 2014 година. Спонсор е д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет". Бюджетът е бил общо 100 000 лева, като стана ясно, че леко е надхвърлен. Поводът е 1000-годишнината от смъртта на Самуил (1014 г.).

При представянето стана ясно и че ще бъде поправен тежък пропуск. Досега сме били - по думите на Чобанов- единствената столица в Европа, в чийто център няма паметник на владетел. 

Тенденцията през вековете в Европа е била в идеалния център на градовете да се поставят такива паметници. Чобанов даде за пример Париж, Виена и Лондон. „Съвсем нормално е видни личности и държавници да бъдат уважени именно в идеалния център”, заяви той. 

 „При всички случаи добре е, че успяхме да намерим този консенсус край храма „Света София” да бъде поставен този първи по рода си паметник на български владетел в българската столица София, която е била столица и по времето на Константин Велики, на две римски провинции, изключително важна в цялата си хилядолетна история като средище на политически и духовен живот”, посочи той. „Каним всички граждани да заповядат на церемонията, която ще бъде подобаваща на мащаба на личността”, добави Чобанов.

Паметникът на Самуил е само началото. Досегашната липса на владетелски паметник ще се компенсира с още предложения, обясни Врабевски. Следващи в списъка са цар Борис I - Кръстител и хан Тервел.

Милен Врабевски и Александър Хайтов представят цар Самуил, който ще се издигне в центъра на София.

Скопският Самуил