САЩ и България засилват общите военни учения, като само за тази година са планирани най-малко 70. Това стана ясно след срещата на командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис с началника на отбраната Румен Николов в София, пише Медиапул. Двамата дадоха изявления, но журналистически въпроси не бяха допуснати.

България ще се включи и в учението "Бърз отговор", в рамките на което ще бъдат използвани българските летища в Балчик и село Тенево, Ямболско, стана ясно още след срещата. Ходжис обаче не посочи конкретно дали Съединените щати смятат да увеличат военното си присъствие в България, като дислоцират тежка техника. 

Планира се учението "Бърз отговор" да се проведе в Германия, Италия и България, като ще има за цел да провери дали съюзниците са в състояние да действат бързо при възникването на криза.

След незаконната анексия на Крим от Русия страните членки на НАТО обявиха План за готовност за действие, който предвижда по-осезаемо присъствие на НАТО в Източна Европа и създаване на сили за бързо реагиране.

В началото на годината Ходжис съобщи, че САЩ ще пратят проучвателен екип в България и други източноевропейски страни членки на НАТО, за да търсят бази за съхранение на танкове и друга военна техника. До момента обаче все още няма официална информация какви са плановете на САЩ.