Пощенска марка от XIX век, издадена в Британска Гвиана, ще бъде предложена на юнските търгове на Sotheby's в Ню Йорк. Началната цена е потресаваща - 20 милиона долара, съобщи БиБиСи. 8-ъгълната червена едноцентова марка от 1856 г.  се смята от колекционерите за най-известната рядка марка в света. Цената е космическа, като се има предвид, че досегашния рекорд за марка на аукцион е 2,3 млн. долара.

Отпечатаната в черно на червен фон марка няма перфорации и има изображение на тримачтова шхуна, служила по това време за украса на раздела за морски хроники на местия вестник Official Gazette. Изписан е и девизът на колонията на латински Damus Petimus Que Vicissim (Даваме и се надяваме да получим). В единия ъгъл има надпис на ръка "EDW" - инициалите на пощенския чиновник Едуард Уайт. Печатът върху нея е DEMERARA, AP. 4. 1856.

Получила неофициалното име "Принцесата на филателията", марката е от серия отпечатани през 1856 г., когато колонията не получила обещаното количество от Лондон. Така от най-евтината серия марки с номинал 1 цент сега е останала само една. Именно тя ще бъде предложена на аукциона.

Историята на уникалната марка

Намерил я през 1873 г. 12-годишният шотландски ученик Л. Върнън Воугън в гвианското градче Демерара. Открил я сред писмата на своя чичо. Марката не била спомената в неговия каталог на пощенските марки, затова той я продал на свой познат колекционер Н. Р. Маккинън за няколко шилинга (по днешни цени - за $2,50). След 5 години марката, заедно с цялата колекция на Маккинън минала в ръцете на ливърпулския търговец Томас Ридпат, който отначало не й обърнал особено внимание. Едва по-късно, когато се консултирал с експерти, Ридпат разбрал, че притежава нещо ценно. През 1878 г. той я продал за 150 фунта стерлинги (днес $750) на барон Филип фон Ферари. Чак тогава марката получила известност и била наречена "Британска розова Гвиана", а цената й тръгнала рязко нагоре. След смъртта на Ферари през 1917 г., неговата огромна колекция била завещана на Берлинския музей, но после била конфискувана от Франция като част от репарациите след Първата световна война. Колекцията била разпродадена на 14 търга между 1921 и 1925 г.

Цената на Британската розова Гвиана растяла непрекъснато, в годините тя сменила още няколко собственици, докато Джон Е. Дюпон не я купил от пенсилвански инвестиционен фонд за $935 000 през 1980 г. Смята се, че марката е била пазена в брониран банков сейф, докато собственикът й излежавал 30-годишна присъда за убийство. Той обаче не доживял да я види и умрял в килията през 2010 г