Въпреки опита на президента Росен Плевнелиев чрез свикване днес на извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) България да излезе с обща позиция по темата Украйна, засега такава не се очертава.

На влизане в сградата на "Дондуков" 2 лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви: 

"Не очаквам консенсус по въпроса с Украйна. Трябва да се слуша гласът на разума, а той трябва да казва, че България трябва да е против санкциите. България трябва да признае референдума в Крим и България трябва да е против забранителния списък, защото това разваля дипломатическите отношения".

Атакистите настояват България да признае референдума в Крим и да се обяви против налагането на санкции на Русия.

Останалите партийни лидери не коментираха при влизането си в сградата. Засега е ясно само, че от ГЕРБ са "за" позиция, сходна на тази на Брюксел. От ДПС настояват да има общо решение и такова да се изработи днес на КСНС. 

Три часа след старта на КСНС Сидеров излезе.

"Видях атмосфера на васално поведение спрямо американското посолство.  Правят се едни констатации, обяснява се, че за България няма пряка военна или друга заплаха, анализира се Русия като вражедбна страна. Едно разузнаване не би трябвало да си позволява да анализира такъв важен партньор като Русия като враждебна държава, това го има в доклада на Националната разузнавателна служба и в доклада на "Военна информация"", каза Волен Сидеров.

Становището, което се предлага от екипа на президента, за мен е категорично неприемливо, разграничаваме се от него, каза Сидеров. В него се говори за военна агресия на Русия в Украйна, идиотско, тенденциозно твърдение, с което президентът цели да ни скара с Русия. Говори се за анексия след 70 години мир в Европа. Казах му на Плевнелиев да не става смешен с това твърдение.Има отричане на референдума в становището, има потвърждаване на санкциите, нещо, което е категорично неприемливо", каза още Сидеров. 

Сходни с "Атака" притеснения споделиха през седмиците и от правителството, и от БСП. Миналата седмица стана ясно, че кабинетът застава зад позицията, че референдумът в Крим е нелегитимен, но пък ако бъдат наложени международни санкции на Русия, страната ни може да поиска компенсации.

Очаква се днес премиерът Пламен Орешарски, както и вицепремиерът Цветлин Йовчева да изнесат доклади по темата. Този на Орешарски се позовава на анализ на икономическото министерство за евентуалните загуби за България при спирането на доставките на газ от страна на Русия и налагането на санкции на федерацията. Докладът на Йовчев ще е базиран на данни от щаба, който следи развитието на действията в Украйна.

Един от възможните варианти, обсъждан на "Дондуков" 1 е при решение за налагане на санкции, България да наложи вето. 

Твърд тон срещу Русия обаче продължава да държи президентът. Изданието на българите в Австрия "БГ глас" цитира лекция на Росен Плевнелиев пред Дипломатическата академия при посещението му във Виена миналата седмица. Плевнелиев заявил: 

"Беше подписано споразумение между Украйна и ЕС. За мен Крим е Украйна, а не Русия. А Украйна е Европа. За съжаление Русия вече не е надежден партньор. Тя не държи на подписа под държавни споразумения. Такъв е случаят с Крим. Крим е окупирана територия. Държавността е нарушена. Кой днес вече може да е сигурен, че светът се разоръжава? За да се запази демократичното развитие на региона, държавите трябва да държат на подписа, който полагат под междудържавни договори".

Че партиите и институциите надали ще се разберат днес за Крим намекна преди ден и парламентарният шеф Михаил Миков. 

Заседанието на КСНС продължава. Очаквайте подробности.