Не е тайна, че има споразумение между ГЕРБ и прокуратурата за действията в съдебната реформа. Това каза съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пред Нова телевизия. Попитан дали вижда такова партньорство, той отговори:

„Това не е тайна. Това, че мерките се съгласуват с главния прокурор, че това съгласуване на моменти е прекалено, е мое мнение, което не се колебая да изразя“.

Според Кънев това не е задкулисие, защото всички го знаят и се вижда.

Той каза, че все още не е неутрализирано „онова задкулисие, което изкара хиляди на площада“. Попитан за отношенията между Делян Пеевски и Бойко Борисов, Радан Кънев отговори:

„За Борисов и Пеевски нямам никаква информация, надявам се да не са добри (отношенията – б.р.). Правим всичко възможно да ги влошим. Цялата тази истеря на медиите, които не са на Пеевски, показва, че правим всичко възможно да влошим тези отношения“.

Според Радан Кънев основният проблем е в прокуратурата и има нужда премиерът да бъде убеждаван в това.

"Аз не мога да се сравнявам с главния прокурор, защото нямам толкова власт и не съм несменяем. Но аз мога да привлека общественото мнение и разчитам на подкрепа от българските граждани“, каза Кънев.

Влиянието обаче на прокуратурата в парламента винаги било силно и затова лидерът на ДСБ очаква „предатели в четата“ при гласуванията на промените в Конституцията за Висшия съдебен съвет, както и на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат сериозни промени в държавното обвинение.

Има опасност те да бъдат блокирани, но дори само ЗСВ ако мине, ще сме направили огромни крачки, най-големите за периода на прехода“, допълни Кънев.

Той определи като несериозно изказване за политик думите на Божидар Лукарски, който пред Пик атакува посещението на бившата румънска правосъдна министърка Моника Маковей.

„Не знам защо му беше това включване. Нито той може да спечели нещо от подобно изказване, нито Реформаторският блок. И то не за друго, а защото беше „една жена каза, че една жена каза, че в Румъния не я харесват. Не е сериозно изказване за политик“.

Радан Кънев коментира случая в Гърмен и го сравни с прочулото се преди години митничарско селище, което също било недостъпно за външни хора.

„Гърмен и митничарското село са бели петна на картата, там няма закон и държава. Разликата е, че в гетото държавата трябва да влезе не само с полицаи и прокурори, но и със своите учители“.

Кънев обясни, че доста се червил, когато разбрал, че ДСБ има депозит в КТБ, но не можел да се черви за чужди депозити. Думите бяха по повод преференциалната сметка на Иван Костов.