Министерството на външните работи (МВнР) потвърди съобщеното по-рано от Клуб Z, че българинът Илиян Василев е сред 89 европейци, които са в забранителен списък за влизане в Руската федерация. Москва е разпространила списъка снощи и в него са бивши премиери, външни министри и настоящи евродепутати.

„Няма да квалифицирам този акт - достатъчно ярък е като характеристика на мисленето във властовите структури в Русия. Винаги съм се ръководил от защитата на българските национални интерес в отношенията с Русия, което повярвайте ми, не е по подразбиране за български политици и дипломати, нито е традиция", коментира той в блога си.

България също е получила списъка, но без никакви мотиви или правна аргументация. МВнР ще „потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация“, се казва в изявлението.

Предлагаме ви пълния му текст:

"На 29 май т.г. следобед МВнР бе информирано от Посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация.

Списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и българският гражданин Илиян Василев.

Руската страна е предоставила списъка по настояване на ЕС във връзка с зачестилите в последно време случаи на отказан достъп на европейски граждани, които не са имали никаква предварителна информация в тази връзка.

Освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп. В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация."