Русия е изготвила списък с 89 души, които нямат право да влизат на територията на Руската федерация. Мярката е в отговор на изявени позиции във връзка със ситуацията в Крим и Източна Украйна.

Единственият българин в списъка е бившият посланик в Москва Илиян Василев.

„Няма да квалифицирам този акт - достатъчно ярък е като характеристика на мисленето във властовите структури в Русия. Винаги съм се ръководил от защитата на българските национални интерес в отношенията с Русия, което повярвайте ми не е по подразбиране за български политици и дипломати, нито е традиция", коментира той в блога си.

Забраната за влизане е изпратена индивидуално до санкционираните или до съответните посолства. Първоначално отделни европейски политици споменаха за него, но по-късно вече се появи и пълният списък

Говорител на дипломатическата служба на ЕС в Брюксел е казал пред АФП, че Русия е забранявала и досега на отделни европейци да влизат в страната, но досега е отказвала да педостави списъка.

"Обръщаме внимание, че Русия реши да разпространи списъка. Нямаме информация за някакви правни основания, критерии или процес“.

Сред попадналите в списъка е и бившият белгйски премиер и лидер на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад. Той призова за независимо международно разследване на убийството на Борис Немцов.

Шведското външно министерство също потвърди, че осем шведи са в списъка.

"Това е стряскащо поведение, което за съжаление не подобрява имиджа на Русия. Ние потърсихме обяснение“, каза външният министър в Стокхолм Маргот Валстрьом.

Берлин също призова Москва да публикува списъка и да го защити.

Миналата неделя германският депутат Карл-Георг Велман не бе допуснат да влезе в Русия. Властите го качиха обратно на самолет за Берлин.

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза миналата седмица, че „никой не е включен случайно“, но добави, че списъкът не съдържа „лидери или високопоставени“ лица.

В списъка са още бившият вицепремиер на Великобритания Ник Глег, бившият президент на Литва и настоящ евродепутат Витаутас Ландсбергис и бившият чешки външен министър Карел Шварценберг.