Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия е изготвила списък с 89 души, които нямат право да влизат на територията на Руската федерация. Мярката е в отговор на изявени позиции във връзка със ситуацията в Крим и Източна Украйна.

Единственият българин в списъка е бившият посланик в Москва Илиян Василев.

„Няма да квалифицирам този акт - достатъчно ярък е като характеристика на мисленето във властовите структури в Русия. Винаги съм се ръководил от защитата на българските национални интерес в отношенията с Русия, което повярвайте ми не е по подразбиране за български политици и дипломати, нито е традиция", коментира той в блога си.

Забраната за влизане е изпратена индивидуално до санкционираните или до съответните посолства. Първоначално отделни европейски политици споменаха за него, но по-късно вече се появи и пълният списък

Говорител на дипломатическата служба на ЕС в Брюксел е казал пред АФП, че Русия е забранявала и досега на отделни европейци да влизат в страната, но досега е отказвала да педостави списъка.

"Обръщаме внимание, че Русия реши да разпространи списъка. Нямаме информация за някакви правни основания, критерии или процес“.

Сред попадналите в списъка е и бившият белгйски премиер и лидер на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад. Той призова за независимо международно разследване на убийството на Борис Немцов.

Шведското външно министерство също потвърди, че осем шведи са в списъка.

"Това е стряскащо поведение, което за съжаление не подобрява имиджа на Русия. Ние потърсихме обяснение“, каза външният министър в Стокхолм Маргот Валстрьом.

Берлин също призова Москва да публикува списъка и да го защити.

Миналата неделя германският депутат Карл-Георг Велман не бе допуснат да влезе в Русия. Властите го качиха обратно на самолет за Берлин.

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза миналата седмица, че „никой не е включен случайно“, но добави, че списъкът не съдържа „лидери или високопоставени“ лица.

В списъка са още бившият вицепремиер на Великобритания Ник Глег, бившият президент на Литва и настоящ евродепутат Витаутас Ландсбергис и бившият чешки външен министър Карел Шварценберг. 

Ключови думи

Коментари

Боре

Илиян Василев е един честен българин и включването му в този списък още веднъж показва, че е достоен за уважение човек. Поклон на такива българи!

e

демек на руснаците не им харесва, че българския посланник защитава интересите на България, баси, значи масово нашите политици защитават техните интереси щом са толкова шкирани от него

Ковац

Това е комплимент за г-н Василев!

Петър

Кво ще прави, горкия, сега? :)

Kiril

Тези руски лайнари да не би да си мислят, че някой иска да ходи в мизерната им кочина.... :-)?!?!?!?

...

Лоша преценка при вербовката на Сашо 11 и КГБ греши. Хубаво, че се усетиха навреме, че тоя врътна резбата и стана американски резидент. Поправима грешка обаче!

Веско Маринов

Резбата е врътнала майка ти и така си се родил ти.

Василев ftw

Поздравления!

русофил

Искам в Хуйлостан, много ме влече ватам....

русофилка

и аз искам в Хуйлостан, много ме влече натам...

Отдавна казвам, че честни и умни, образовани и интелигентни хора като И. Василев трябва да влязат във властта, но няма кой да ги покани. Такъв премиер ни трябва!

Фен на Илиян Василев

И Илиан Василев както и всичките останали 88 си го преместиха в другия крачол :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.