Българо-Китайски бизнес форум „Пловдив-Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“ ще се проведе в Пловдив, съобщиха организаторите. В него ще вземат участие над 50 от най-значимите китайски компании, които са водещи в отраслите си не само в Китай, но и в света.

Българските компании ще имат възможност да проведат бизнес срещи с конкретни партньори от китайска страна. Паралелно с форума се организира и изложение „Произведено в Шънджън“, на което до 26 март 2014 г. в коридорите и фоайето на Новотел Пловдив ще бъдат представени високотехнологични продукти, произведени в 10-милионния китайски мегаполис. Всеки желаещ може да разгледа изложените таблети, смарт телефони, смарт плейъри, фотоапарати, камери. 

Организатори на събитието са Община Пловдив, Община Шънджън, Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и Китайския Съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън /CCPIT Шънджън/ съвместно с посолството на Китайската народна република в България.

Един от най-успешните кметове Цин Ксу на един от най-успешните градове в Китай – 16-милионият по последни данни Шънджън, класиран от The Economist на второ място за най-конкурентоспособен град в света, пристига в България, за да подпише с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев споразумение за побратимяване между двата града. 

Нивото на участниците от китайска страна е изключително високо – собственици и генерални директори на мегакомпании, с годишен оборот от няколкостотин милиарда долара. 

С шестте промишлени зони, обединени в „Тракия икономическа зона”, Пловдив и съседните общини, са инвестиционен рай и имат готовност да предложат индустриални зони и свободни терени за привличане на инвестиции, свързани с високите технологии. Паралелно с форума се организира и изложение „Произведено в Шънджън“, на което до 26 март 2014 г. в коридорите и фоайето на Новотел Пловдив ще бъдат представени високотехнологични продукти, произведени в 16-милионния китайски мегаполис.

В програмата на гостите от Китай е предвидена среща и с президента на Република България