В спиращо дъха дерби „Барселона“ победи „Реал“ Мадрид с 4:3 на „Сантяго Бернабеу“ и се доближи само на точка от Кралския клуб в класирането. Предстои и трето Ел Класико за сезона – през април, финал за Купата на краля, - а досега каталунците спечелиха и двете срещи в Примера дивизион (2:1 на „Ноу Камп“ през есента).

Двубоят премина през много обрати, за да завърши накрая с победа за гостите, които се намират в добра серия от 6 победи в последните 11 мача на стадиона на вечния враг. Първо „Барса“ поведе в самото начало, „Реал“ бързо обърна до 2:1, след това и до 3:2, но след червения картон на Серхио Рамос (63) гостите направиха последния обрат в мача за 3:4. Лео Меси отбеляза хеттрик (два гола от дузпа) и по този начин вече е едноличен лидер по отбелязани попадения в Ел Класико с 22. Втори е Алфредо ди Стефано от „Реал“ Мадрид със „само“ 19. Кристиано Роналдо вече има 13, след като се разписа – отново от дузпа – във вчерашния мач.

„Барселона“ редуваше добри със слаби игри в последните два месеца, но във важните мачове шампионите неизменно печелят. Направиха го на два пъти в Шампионската лига срещу „Манчестър Сити“ (2:0 в Англия, 2:1 у дома), взеха ценна победа и сега. „Реал“ Мадрид се намираше в уникална серия от 31 мача без загуба – без прецедент в големите първенства през сезона, - но точно в големия мач „белите“ се пречупиха. Все пак те продължават да водят на каталунците в първенството, макар и вече само с точка. Любопитното е, че последната загуба на „Кралския клуб“ бе отново срещу „Барса“ – 1:2 в края на октомври в Ла Лига.

Битката на върха в класирането ще бъде изключително интересна до края, защото три отбора са скупчени в рамките само на точка. „Атлетико“ Мадрид се възползва от грешната стъпка на градския си съперник „Реал“, взимайки своя мач (2:0 навън над „Бетис“) и вече е лидер със 70 точки, колкото има и Кралския клуб, но с по-добри показатели в директните мачове (1:0 като гост, 2:2 у дома). „Барселона“ е плътно зад мадридските отбори с 69 пункта. Далеч назад е „Атлетик“ Билбао, който има 55 точки. От четирите мача с водещите отбори „Реал“ взе само точка, а в последния кръг „Барса“ приема „Атлетико“ (0:0 в първия мач). Двата отбора ще спорят един срещу друг и на четвъртфинал в Шампионската лига, където е и „Реал“, който ще играе с „Борусия“ Дортмунд.