Окръжна прокуратура - Бургас разпореди проверка по сигнали за закононарушения при извършване на адресни регистрации  в община Несебър. Разследването ще е по реда на надзора за законност относно спазване на Закона за гражданската регистрация.

"Адресната регистрация се извършва от кмета на общината на района или на кметството, или от определени от тях длъжностни лица при заявяване от лицето", гласи чл. 92 ал.1 от ЗГР.

Сега обвинителите ще проверяват законна ли е била дейността на органите по споменатия член в периода от 01.10.2014 г. до настоящия момент в градовете Несебър, Обзор, Свети Влас, селата Приселци, Раковсково, Равда, Тънково, Кошарица, Оризаре и други населени места в общината.

ГЕРБ и няколко десни партии подадоха сигнал до Сотир Цацаров преди 10-ина дни за масови регистрации на лица в Несебър точно 6 месеца преди местните избори. Сега ще се проверява представят ли се документ за собственост,  документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за предоставяне на социална услуга от резидентен тип и договор за настаняване в специализираните институции или други документи, доказващи собствеността или ползването на имота.

Прокурорите ще разгледат и дали при извършване на регистрацията е представено и писмено съгласие на собственик, когато заявителят не е собственик, чрез декларация, подадена лично или с нотариална заверка на подписа. Спазено ли е изискването на ЗГР броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес на адреса на едно жилище със съгласието на собственик на жилището, да не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище. Има ли случаи, в които лицата, поискали извършване на адресна регистрация, не са могли да предоставят изискуемите документи и създавана ли е комисия за това, респективно какви становища е давала комисията.

От прокуратурата съобщават още, че са изискали данни от Министерство на регионалното развитие и благоустройство дали са предприемали наказателни действия при установени административни нарушения - правомощие, което МРРБ има.

Проверката трябва да приключи на 01 юни 2015 г.

С наближаването на срока от 6 месеца преди изборите от цялата страна пристигат данни за масови промени на настоящия адрес - нещо, което ти дава право с една бележка после да гласуваш. Както Клуб Z писа, МРРБ дори пусна списък с областите рекордьори с най-много номади, съпоставени със същия период на 2014 г. Сред тях са най-бедните - Видин, Монтана, както и Кюстендил, Перник и др.

Преди дни пък Нова тв показа репортаж как населението на видинското село Тошевци преди този срок се е увеличило почти 3 пъти, а в близкия град Грамада новозаселените са близо 1000. Бе показан случай в Тошевци с необитаема къща, в която са регистрирани 50 души, най-вече от ромските гета във Видин, Кула и Монтана.

По този повод Мая Манолова от БСП коментира, че тези новозаписани избиратели ще променят драстично резултатите от вота.

"Има малки общини, в които дори 100 гласа са в състояние да променят целия резултат за общината. В малките населени места пък го обръщат 20-30 гласа", пресметна Манолова.

Тя подготви и внесе законопроект за изменение на ЗГР. В него се предлага проверка със задна дата как са направени регистрациите през последните няколко месеца, считано от 1 януари до 30 април, а при нарушения глобите да станат – от 1000 до 5000 лева за всеки отделен случай.

Тя посочи и друг абсурд - че сега собственикът на имот не може да провери колко души са регистрирани на неговия адрес, тъй като такава справка е нарушение на лични данни.

Манолова предлага като текст в закона да бъде прието подобни многобройни регистрации на един и същ адрес да бъдат служебно заличавани.