Премиерът Бойко Борисов и министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие Лиляна Павлова присъстваха на официалното откриване на новата национална галерия "Квадрат 500", която стана по-известна като БГ Лувър.

Идеологът на експозицията акад. Светлин Русев показва на премиера на какво трябва да обърне внимание в експозицията. А Борисов е прегърнал свойски известния художник.

Този кадър е запечатал исторически момент. За БГ Лувър се говори вече повече от 15 години, а сега най-накрая отваря врати.

Борисов явно е послушал експертното мнение на Светлин Русев и много внимателно разглежда автопортрета на известния ни художник Захари Зограф (1810-1853).

НСО бди от две страни. Зад бойкоборисовия гръб няма как да се промъкне съмнителен гражданин както стана в столичния хотел "Маринела" преди седмица.

А този портрет остава най-интересен за Борисов от цялата експозиция.

Министър Вежди Рашидов засвидетелства благодарността си към академик Светлин Русев за работата му в "Квадрат 500".

Днес посещението на новата национална галерия е безплатно. От утре обаче входът е 10 лева.

По-късно днес Бойко Борисов и Лиляна Павлова имат още едно откриване в програмата си - ЛОТ 2 на автомагистрала "Марица" край Димитровград. Заедно с тях трябваше да бъде и еврокомисарката по регионалната политика Корина Крецу, но проблемите на летището в Брюксел я възпрепятстваха.