Колет с камъни, използвани за строителството на новия булевард "Тутракан" в Русе, бе изпратен тази сутрин до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи БГНЕС.

Инициативата е на председателя на сдружение "Бъдеще за Русе" Бойко Никифоров, който смята, че строителните материали са некачествени и затова иска експертно становище от ЕК.

"Това, което взехме, го показахме на строителни специалисти, а те ни казаха, че това са отпадъци от кариерите, които са работили по времето на Тодор Живков, защото съдържат кал и които по него време са се изхвърляли на боклука. И затова ние изпращаме на г-н Юнкер лично едно малко колетче той да вземе съответните мерки и да пита специалисти от Европа годни ли са тези материали за слагане в магистралите на Европа", заяви Бойко Никифоров пред БГНЕС.

В същото време кметът на Русе Пламен Стоилов е изпратил писмо, с което е сезирал главния прокурор и председателя на ДАНС за действията на Никифоров.

"Обвиненията са безпринципни и те са както към мен, така към цялата община и всички русенци. Това е човекът, който е против всички инфраструктурни проекти в града. Още вчера съм поискал от Главна прокуратура и ДАНС извършване на проверка относно лицето Бойко Никифоров за това, че със своите действия, които са абсолютно необосновани, без никакви доказателства, уронва престижа както на Русе, така и престижа на България. С действията си създава предпоставка за блокиране на еврофондовете, което по смисъла си ще бъде сериозна щета не само срещу община Русе, но и срещу цялата страна. Крайно време е такива хора, които търсят евтини политически изяви, да дават обяснение и да им се търси отговорност", заяви Пламен Стоилов.

Той е категоричен, че проектът е защитен по всички правила пред програмата ТСГ Румъния - България, минава съответния мониторинг, има съответния надзор. Проблемните участъци, които се бяха появили преди два месеца, бяха в района на Пухлево дере, където е най-ниската точка от целия обект.