"Трябва ли Великобритания да остане член на ЕС?"

На този въпрос трябва да отговорят британците с "да" ли "не" на референдум, който ще се проведе до края на 2017 г., съобщи британското правителство.

Въпросът е включен в законопроект, в който се конкретизират условията за провеждане на референдума и ще бъде представен в британския парламент днес.

"Внасянето на законопроект за референдум за ЕС е конкретна стъпка към решаване на дебата за участието на Великобритания в ЕС", изтъкна близък до премиера Дейвид Камерън източник, съобщава БГНЕС.

Срокът за провеждането му е най-късно до края на 2017 г., но той може да се организира още през следващата година.

"За пръв път от 40 години британският народ има думата за нашето място в ЕС", подчерта източникът.

Първият и последен досега референдум по въпроса за принадлежността на Великобритания към европейския блок е през 1975г. Електоратът ще е практически същият като за парламентарни избори - т. е. от британски и ирландски граждани и граждани на Общността на нациите, постоянно живеещи във Великобритания, които са над 18-годишна възраст.

Противно на практиката на парламентарните избори, членовете на Камарата на лордовете, ще може да гласуват. Обратно, граждани на ЕС, които имат право да гласуват на местните избори, няма да имат право да гласуват.