Правителството на Дейвид Камерън ще внесе законопроект за референдум за членството в ЕС до края на 2017 г.

Това съобщи британската кралица Елизабет II в традиционното си слово пред членовете на новоизбрания парламент, предаде Ройтерс. Словото се произнася от монарха, но е написано от правителството и представя неговата програма.

Законопроектът за референдума ще бъде представен официално утре и ще бъде внесен за обсъждане в Камарата на общините - долната камара на британския парламент.

"Референдумът ще се състои след фазата за предоговаряне на условията на британското членство в групата на 28-те. Правителството ще предоговори връзките на Великобритания с ЕС и ще продължи реформата на Съюза, което ще е от полза за всички страни членки", допълни Елизабет II.

Премиерът Дейвид Камерън, който подкрепя идеята за оставане на Обединеното кралство в един реформиран ЕС, прие в понеделник председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да му представи исканията си за реформите на блока. Утре Камерън ще се срещне в Париж с френския президент Франсоа Оланд, а в петък - с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

В речта си Елизабет  II представи и списък от закони, които правителството ще внесе за обсъждане и приемане в парламента. Сред тях са замразяването на някои данъци за 5 години и въвеждането на таван върху социалните осигуровки.

Тя обеща, че ще бъдат предоставени повече пълномощия на правителството на Шотландия. Ще има също така допълнителни, но по-малко широки пълномощия на правителствата на Уелс и Северна Ирландия.

Очаква се местните власти да получат пълен контрол върху взиманите в региона данъци и да могат да се разпореждат със средствата за социални осигуровки в размер на 2,5 милиарда лири (3,5 милиарда евро).

"Великобритания ще продължи да оказва натиск върху Русия с цел съхраняване на териториалната цялост на Украйна. Британското правителство настоява за пълното прилагане на минските договорености", допълни кралицата-