Днес Европейската комисия направи законодателно предложение за преразпределяне на бежанци от Италия и Гърция между останалите държави от ЕС. България не се класира за тази форма на солидарност, предвидена в неговия договор.

Член 78 (3) от Лисабонския договор предвижда преразпределяне на пришълците, ако миграционният натиск върху определени държави стане много голям. Комисията преценява, че на това условие засега отговарят само Италия и Гърция. България и Малта не са споменати.

За да бъде прието предложението, е нужно квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите, след като бъде консултиран Европейският парламент. Неговото одобрение обаче не е нужно.

Схемата ще действа две години и предвижда преразпределянето на общо 40 000 мигранти - 24 000 от Италия и 16 000 от Гърция. Те представляват 40 на сто от всички незаконно преминали границите на ЕС и намиращи се в очевидна нужда от международна закрила.

"Ние вярваме, че това е спрадевдливо разпределение. Смятаме, че нашата политика се базира на честни и количествени критерии", каза комисарят по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос. "Защо само Италия и Гърция? Защото сега те са под най-голям натиск. Този механизъм, ако потрябва, ще бъде приложен към всяка друга страна-членка".

"Това какво е внезапно нахлуване ще се определя страна по страна", отговори той на въпрос защо България не е включена в предложението. "Ако тези страни (които не са включени - б.а.) бъдат поставени под внезапен миграционен натиск, те ще бъдат освободени от това да приемат мигранти от Италия и Гърция и за тях ще има подобен механизъм" 

Очаквайте подробности.