СЛАВА АНАЧКОВА

Съкращаването на над 400 души от административните структури на 9-те болници в карето на бившата Медицинска академия, което се очаква да им спестява по 5 млн. лева годишно, може и да не се случи. Или поне няма да е тази година, стана ясно, след като ръководствата на лечебните заведения официално стартираха процеса по обединяването на администрациите си. 

В сградата на Министерството на здравеопазването, но без присъствието на министър Петър Москов, директорите подписаха без възражение договора за учредяването на общо "Гражданско сдружение" и посочиха за негов управител финансиста Красимир Ангарски. Той обаче напълно опроверга здравния министър, обявявайки, че новата структура няма да замени напълно съществуващата болнична администрация. 

"Това дружество не може да изпълнява административните дейности, които изпълняват сега съответните администрации в болниците. Те си остават, ще си имат при тях същата администрация", обяви Ангарски.

По думите му освобождаването на чиновници ще се прави след подробни разчети за всяка стопанска дейност в болниците. Те обаче ще се изготвят през следващите 1-2 месеца. И на този етап нито един директор не се ангажира да обяви колко хора ще се наложи да съкрати. 

Сдружението се създава по Закона за задълженията и договорите и няма да е юридическо лице. Администрацията му ще се състои първоначално от 5-6 човека, а всяка болница ще внася по 5000 лева за издръжката му. 

"По-нататък в зависимост от дейностите, които ще се изпълняват, ще има допълнителни вноски. Например, ако трябва да се правят ремонти или реконструкции", заяви Ангарски, уточнявайки, че сумите могат да се менят няколко пъти годишно.

Според него сдружението няма да има право да тегли заеми, ще организира само стопански дейности, като право на обслужване, поддръжка на здравен фонд и апаратура, включително кандидатстване по европроекти. Неясно остава обаче как ще се задължат да сключват договори за външни услуги онези болници, които вече сами са организирали съответните дейности (например пране, готвене, лабораторни изследвания и пр.). И дали ще се съгласят да ги предоставят за общо ползване от другите, когато сами са инвестирали в тях. 

Конкретните права и задължения на сдружението тепърва ще се уточняват, тъй като правилникът за дейността му още не е готов, структрутата и щатното разпределение не са ясни, а регистрацията дори не е внесена в съда. Целта му на този етап е да започне да функционира до края на годината.