Общо 76 лечебни заведения в страната са подали молба до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отпускане на общо 114 млн. лв. за извършената от тях надлимитна дейност, обяви директорът на ведомството д-р Глинка Комитов. Молбите са били разгледани на последното заседание на надзорния съвет на касата, но ръководният орган не е взел решение, защото не разполага със сумата в резерва си.

След като в средата на май използва почти 15,2 млн. лв. от наличните средства, за да увеличи бюджетите на 146 болници до края на годината, а през януари взе 170 млн. лв., за да гарантира дейността на всички здравни заведения, в резерва на НЗОК са останали едва около 93 млн. лева.

Проблемът е, че болниците са направили напълно мотивирани искания за допълнителните средства, които касата няма как да оспори. Част от тях вече са получили пари от последната актуализация, но те не им стигат, защото са променили дейността си за 2015 г. и имат съответно нова апаратура, допълнително лекари и повече пациенти. Въпреки това средствата в касата няма да се раздават безконтролно, категорично е ръководството ѝ.

"Ако на тези лечебни заведения, на които вече бяха разпределени допълнителни стойности, сме им дали тогава 1 лв., а сега са поискали 10 лв., ние им даваме 9 лв. По този начин изпълняваме искането им за 10 лв.", обясни схемата Глинка Комитов.

По думите му общият обем на медицинските дейности е надвишен с около 2.7% на годишна база, което е доста повече от увеличението на бюджетите, което болниците вече получиха (2% допълнителни средства за университетските и 1% за всички останали до края на 2015-а - б.а.). На този етап НЗОК би могла да отпусне около 67 млн. лв., но е ясно, че сумата няма да покрие дефицита в системата. Затова единственото възможно решение на този етап е касата и Българският лекарски съюз да предоговорят параметрите на споразумението за цени и обеми на медицинската дейност, което са подписали. С други думи, предложението на здравноосигурителното ведомство е да се намалят цените на клиничните пътеки.

"Още утре (днес - б.а.) ще поканя лекарския съюз на 1 юни да седнем да преговаряме по повод промяната на цените, преди да решим този въпрос с парите за болниците", фиксира датата на бъдещата среща Комитов.

На този етап надзорът на касата ще настоява клиничните пътеки да "поевтинеят" с поне 12-13%, за да може ведомството да изпълни рамките на бюджета си до края на годината. Според Комитов процентите са прогнозни и не е задължително да бъдат изпълнени. В някои дейности цените може да паднат с по-малко, при други с повече, а самата мярка ще има по-скоро дисциплиниращ характер.

Преговорите обаче няма да са лесни, защото още при първата си публична изява новото ръководство на лекарския съюз обяви, че при никакви обстоятелтва не би подкрепило намаляване на цените на клиничните пътеки. Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев беше категоричен, че подобна мярка ще бъде пагубна за качеството на медицинските услуги, защото в опита си да запазят същите приходи болниците ще се натоварят с неприсъщи дейности, което неминуемо ще се отрази на качеството.

"Държавата е тази, която трябва да проконтролира много сериозно собствената си дейност, разпределението на средствата в болничното здравеопазване и основателността за тях. Този контрол трябва да бъде на изключително високо ниво. Имам предвид медицински контрол и във връзка с него изразходването на средства за медицински дейности. Ето една от възможностите да се спестят средства, които да бъдат насочени в този момент като допълнително финансиране", предлага д-р Грозев.

В случая обаче лекарският съюз няма полезен ход, защото ако откаже да преговаря за намаляването на клиничните пътеки, по всяка вероятност държавата ще вземе нещата в свои ръце и цените ще бъдат фиксирани с правителствено постановление. А тогава Здравната каса ще има пълната свобода да решава сама колко пари да извади от резерва си за натлимитната дейност на болниците. На фона на ограничените разходи сумата почти сигурно ще е по-ниска дори от предложените 67 млн. лв. и ще се справи с проблема само привидно.

Пред Клуб Z д-р Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина", нарече предложението безумие.

"Напълно необмислено! Каквото и да ни се плаща, ние трябва да лекуваме пациентите. А това лечение често излиза много по-скъпо. Един пациент, за когото Здравната каса плаща 14 500 лв. (по пътеката за мултиорганна недостатъчност, б.р.), на мен ми излиза 40 000 лв.

Дали ще ми дадат 12 500 или 14 500, разходите ми са едни и същи. Ако още се намалят пътеките, значи автоматично ще се увеличат дълговете на лечебните заведения", коментира д-р Начев.