Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Запазване на броя ученици и делегирани бюджети, както и запазване на броя преподаватели. Така Лазар Додев от МОН описа пред Нова тв целта на схема за подсказване, разкрита в професионалната гимназия "В. Левски" в Ихтиман.

От телевизията разговаряха с преподаватели, които признаха, че са принуждавани от директорката да пращат верните отговори от матурите на определени ученици в реално време.

Схемата е следната: МОН праща задачите сутринта в 8 ч., но освен на зрелостниците те се дават на подбрани преподаватели и служители на гимназията, които ги решават. 

"Има организация, която директно дава отговорите на едни ученици", каза преподавателка.

Те получават "подаръка" от даскалите си като SMS. "Както във всички училища е ясно, че нашите ученици и абитуриенти трябва да преминат, за да се вземе бюджетът който те носят", каза преподавателката.

Тя призна, че крие лицето си от страх от саморазправа. Директорка на гимназия "В. Левски" Гергана Димитрова е и общински съветник от ГЕРБ. Опитите на Нова тв да се свържат с нея обаче, останаха неуспешни.

Гергана Атанасова, бивш счетоводител на гимназията, каза, че лично е пращала от служебния телефон на директорката есемеси с верните отговори.

Освен това имало практика на изпита да се явяват дубльори, които не се проверяват за лична карта.

Заради проверката  от МОН по време на матурата преподаватели са сигурни, че тази година ще има 99,9 % двойки. 

"Тази схема е работила в доста училища и продължава да работи", каза Додев и призна, че виновните ще бъдат предадени на МВР.

Той призна, че случаят с обявяванета на Яворов от страна на студент още се проверява.

Ключови думи

Коментари

!!!

"Мега скандал избухна в САЩ. Десетки учители бяха разследвани за това, че подсказвали на учениците си и поправяли грешните им отговори. 11 от учителите бяха признати за виновни и бяха вкарани в затвора директно от съдебната зала. Адвокати и подсъдими, както и хиляди телевизионни зрители, останаха шокирани от гледката в съда – довчера учители с над 20 години опит, днес – затворници. И то по обвинения по закон, създаден специално да гони мафията в Америка през 70-те години на миналия век. Минути след като съдебните заседатели обявиха, че 11 от 12-те обвинени учители са виновни, съдията нареди те да бъдат незабавно отведени в затвора. Навън остана само една преподавателка, която чака бебе до две седмици. Педагозите са виновни, че са давали верните отговори на стандартизираните щатски тестове на своите ученици и дори поправяли грешките им. В резултат – учителите получавали бонуси, а учениците, които имали нужда от специална помощ , за да се справят по-добре в училище, не я получавали. „Цялото ни усилие в това дело беше да накараме нашата общност да спре и да се вгледа в образователната ни система”, коментира прокурорът Пол Хауард. Присъдата изглежда шокира мнозина, решението на съдията- също. „Те са осъдени за углавно престъпление. И за мен, те ще трябва да бъдат приети в затвора“, заяви съдията Джери Бакстър. В момента учителите са в ареста и очакват присъдите си, които могат да бъдат до 20 години затвор. Ако в България подсказването и преписването в час може да бъде санкционирано просто с рядко срещаната оценка 1, за американците това е порочна практика, която поставя основите на корупция и не трябва да бъде възпитавана в децата. И, че всеки, който лъже получава наказание – независимо на каква възраст и каква позиция. "

Яворов не е лесен автор и по тази причина може да има повече двойки ,айде не изкривявайте нещата

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.