"На кого да отговоря, на Радан Кънев? Вие сериозно ли ме питате? Прокуратурата си върши нормално работата.  Какво значи да си човек на ДПС, какво значи да си човек на ГЕРБ? В момента, в който свърша нещо, което е изгодно за една политическа сила, останалите политически сили веднага решават, че си техен човек"

Това каза пред Нова ТВ главният прокурор Сотир Цацаров. Така той коментира твърденията. че неговите действия често са в унисон с иинтересите на ДПС..

Цацаров разказа, че се чува с премиера Бойко Борисов всяка седмица. "В сряда при премиера има една оперативка, участват ДАНС, МВР и други служби", обясни Цацаров. И поясни, че на тези сбирки не е ставало дума за делата срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Вие приписвате една много неземна сила на главния прокурор. Че е в състояние да се разбере с всички, освен с двама-трима, които са честни и му искат импийчмънта. Какъв чадър очаквате срещу Цветн Цветанов, той е осъден на две инстанции, по делата, по които е оправдан, това е протестирано", заяви Цацаров.

Главният прокурор призна, че трябва да има основания за прекратяване на мандата му. Така той коментира идеите на реформаторите парламентът да може да инициира импийчмънт на обвинител номер 1.

"Ако примем, че за 7 години не могат да те мръднат, това означава, че си безнаказан. Ако приемем, че трябва да има основания, това трябва да става при стриктно определена процедура. Но да бъде прекратяван мандата на главния прокурор, защото еди-кое си дело е решено еди как си - не трябва", аргументира се Цацаров.

Според него "всеки твърди, че прави съдебна реформа, всеки твърди, че разбира от нея". Той припомни, че прокуратурата се контролира от закона и от съда. "Няма действие на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол", заяви Цацаров.

Според главния прокурор аферата "Костинброд" е показала "върховенството на закона". Ден преди парламентарните избори през 2013 г. прокуратурата публично подкрепи "разкритието" на Бареков, че в склад на печатница в Костинброд се съхрнаяват огромен брой бюлетини и имаше подозрения, че те ще бъдат използвани за манипулиране на вота. В крайна сметка обаче делото завърши без присъда.

"Положени бяха огромни усилия да се покаже, че това е афера, че прокуратурата е извръшила преподреждане на бюлетините. Но аз направих това, което трябваше да направя. След аферата "Костинброд" се промени целия механизъм за печатане на бюлетините", каза още Цацаров.

Главният прокурор заяви още, че банкерът Цветан Василев ще бъде разпитан в момента, в който бъде екстрадиран от Сърбия. По повод изтеклото видео, в което Василев и шефът на БНБ Иван Искров пеят прегърнати на парти, той коментира: "За това видео чух, че защитник на Цветан Василев каза, че ще има още. Това ми беше достатъчно, за да превключа на друга програма на телевизията".

Цацаров заяви, че Искров няма правомощия да контролира и да управлява банковия надзор.

"Аз не оправдавам нито Искров, нито Василев. Били на празник - пели. Очевидно е, че щом са пели по този начин, са имали някакви доста близки отношения. Няма наказателна отговорност да пееш с Цветан Василев или с Иван Искров. От моя гледна точка не е много коректно да изстрелваш в медйното пространство такива клипове", каза още Цацаров.

Главният прокурор заяви, че другата седмица досъдебното производство ще разполага с всички данни за хората, които са имали влогове в КТБ с преференциални лихви. Той коментира, че не е законно превръщането на преференциални влогове в нормални и съотвено защитени от фонда за гарантиране на влоговете

"Сагата КТБ преди да избухне не говори ли за беззаконие? Колко време парите на държавните предприятия пребиваваха в КТБ? Колко време това беше банка, която е била достатъчно добре обгрижвана?", каза още Цацаров.

Според Цацаров на обществото е внушено, че прокруатурата е всесилна. "И в същото време правиш това, което законът ти разрешава. Следва укора, че или не желаеш да си изпълниш длъжността, или слагаш чадър на този или онзи", обясни главният прокурор. 

Цацаров разказа, че наскоро при него е бил предшественикът му Борис Велчев, с когото пили кафе. Той го попитал как се издържа 7 години на това напрежение. Велчев отговорил: "Мога да ти гарантирам, че физически се издържа, психически не мога да ти гарантирам".

Главният прокурор не приема твърдението на един от неговите предшественици Иван Татарчев, че нас прокуратурата е само Господ. "Господ е над всички. Ако имаш съзнанието, че над теб е Господ, ти като човек си го много закъсал", смята Цацаров. Той допълни, че не е очаквал силната истерия срещу себе си и институцията. И заяви, че знае греховете на тази институция.  нея с годините са се натрупали инертност, грешки, конюнктурни решения, нагласа към силните на деня", призна Цацаров.

В личен план главният прокурор заяви, че не е масон, но от 13 години е ловец, плаща си членския внос, макар да няма пушка и да не е ходил на лов

"Постът носи една доза помия. Елемент от тази доза помия е: той не прави ниещо, той е човек на Пеевски, той е човек на Борисов", каза Цацаров. От всичко това той се отърсвал, като в свободното си време се занимавал със сглобяване на самолетчета. Вече имал 65.