"Мъж съм, жените ме харесват. Както казва Мария Календерска - мъжете мило и драго дават да се снимат някъде с мен, но аз не обичам мъже. Обичам само жени и това ми е големият проблем и недостатък". Това каза пред Нова ТВ лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков.

Разговорът с Бареков, доскоро известен като "новия политик" бе дълъг и засегна голям кръг от теми - неговото влизане в политиката, отношенията му с Цветан Василев, аферата "Костинброд" и др.

В началото водещите го попитаха за поредния напуснал ББЦ, в случая областният лидер на ББЦ в Стара Загора Янко Янков. 

Бареков бе безкомпромисен:: "Ще говорим ли сериозно или ще говорим за хора, които минаха на заплата при Ковачки. Поканете Росен Петров, Танчев....Аз даже им забравих вече малките имена. Попитайте ги  - защо предадохте избирателите си".

Водещата Лора Крумова му напомни, че Янков не е първият, който напуска неговата партия. Тя спомена и упреците на Янвко, че Бареков е под влиянието на Мария Календерска, неговата приятелка, която според него го командва и той е кукла на конци. "Дай Боже всеки мъж да е под влиянието на жена си. Защото е по-добре да си под влиянието на жена си, отколкото на любовницата си", беше странният отговор на Бареков. 

След което припомни, че навремето е говорил за безплатни таблети и безплатни лекарства. "Вие тогава атакувахте Бареков и неговата програма, че била популистка. Ето, днес реформаторите ще раздават безплатни таблети, не на всички деца", констатира той.

Водещата се опита да го съсредоточи:. "Защо ни пускаш по пързалката с някакви такива популистични идиотщини. Николай, моля ти се, съсредоточи се. Съсредоточен си в неща, които говориш, които не ни касаят, касае ни защо поредният човек от партията ти се отказва и казва, че си кукла на конци и това се случва непрекъснато".

Бареков обаче бе непробиваем. "Обръща се внимание на някакъв тъпанар, който се е продал на Ковачки", заяви той.  След още няколко подобни словесни схватки обаче евродепутатът  отчаяно каза с тих тон:

"Няма смисъл да го  водим този разговор. Вие очевидно сте предубедени. Дайте репликите, които са ви ги написали, поканете след това опонентите на Бареков и продължавайте. Поканете си ГЕРБ и си коментирайте с тях".

И допълни, че в случая става дума за сценарий.

"Отиваме на избори. Ние сме казали, че сме анти статуквото.  Който сега желае, който има дупе, да излиза, да играе на тези избори, след това ще видим резултатите", закани се Бареков и допълни, че е разочарован, защото хората, които са влезли от негово име в парламента, не внесли обещаните закони. "Ако ги бяха внесли, аз нямаше да стоя сега тук и да се червя вместо тях", каза Бареков. "Ти по принцип не си от тия, които много се изчервяват, както сме забелязали", засече го Крумова. "Искам да каните във вашето студио политиците, които напуснаха нашата партия", заяви Бареков. "Ти си ги кани в твоето предаване, в нашето предаване ние ще си решим", отвърна му Крумова.. "Нямам предаване, аз съм евродепутат", констатира Бареков с известна нотка на съжаление в гласа си.

Една от основните теми на раазговора бяха неговите взаимоотношения с Мария Календерска. Бареков призна, че тя е била на протестите на "Протестна мрежа" дори когато по плщадите са скандирали против него.

"Има някаква връзка между нея и "Протестна мрежа". Както сме демократична партия и всеки може да напуска, така сме демократично семейство, всеки може да има своите политически пристрастия. Веднага мога да ви кажа защо аз няма да протестирам срещу Вежди Рашидов. Израснал съм с този човек, беше приятел на баща ми и на майка ми, на краката съм му израснал. Мария не е израснала с него, не харесва стила му, начина, по който се отнесе към кукузелите и протестира", разказа Бареков.

 "Днес Огнян Донев излезе по няква телевизия и заяви, че 300 млн. ни бил платил Цецо Василев да му съсипя бизнеса", възбуди се бившият журналист и настоящ евродепутат. "Днес г-н Донев, който между другото е ортак на Василев, няколко сделки тръгнаха да правят, да купуват фондове, банки, днеска вика  - аз не го познавам, ние бяхме в университета, аз излизах, той влизаше, далечен познат. Как далечен познат бе", разкритикува шефа на "Софарма" и издател на Клуб Z Бареков.

Бареков не отрече ролята на Цветан Василев и ТВ7 за неговата кариера. "ТВ7 винаги е стояла зад мен като журналист. Когато дойде време да се прави Костинброд и да се каже истината за Костинброд ,аз излезнах сам...".

Лидерът на ББЦ призна, че е имал лични сметки в КТБ. "След като мина фалитът установих, че в моя сметка имах 60 000 лв. Мария Календерска също имаше подобна сума. Майка ми имаше 3-4 хил. лева, с които щеше да си оправя зъбите. Не е била на преференциална лихва.  Върнаха ми ги парите", разказа Бареков.

Бареков каза, че е имал срещи с Василев, но "не като останалите, като слуги". Най-интензивни тези срещи били когато напускал ТВ7. "След това видях, че г-н Василев започна сам да си управлява телевизията"., каза Бареков.

За изтеклите списъци с посетители на Василев бареков разказа: "Хората чакаха с часове пред кабинета му. Моя кабинет беше до неговия"

"Каракачанов заяви, че е молил Василев за работа на негови закъсали роднини. 2011 година Василев ме помоли Каракачанов да бъде назначен  от борда на директорите и след това да дойде при мен, водих едно неделно предаване и той водеше рубрика. Аз го попитах защо взехме Каракачанов и той ми каза: "Закъсал е човека, дойде и ме помоли да взима някакви доходи”, разказа Бареков.

Според лидера на ББЦ сновните хора, на които заложи Цветан Василев на изборите, бяха Патриотичният фронт и Реформаторският блок, ако ние сме имали подкрепа от него, то тя е била преди европейските избори”. "И на теб доста заложи да ти кажа", репликира го Крумова.

"Мен ме съсипаха между европейските и парламентарните избори. Вече бях извън сметките, партията ми беше атакувана брутално", отвтрна обаче Бареков.."Добре, Николай, не обръщаш ли много бързо палачинката. Той действително заложи на теб, финансира голяма степен в твоята кампания. И изведнъж щрак минават изборите, той изпада в криза...", припомни Крумова "Аз не съм се отказал ни от Василев, ни от никой. Аз съм си бил в политиката", непробиваем бе Бареков.

Последва интересен диалог между двамата:

- Кога си беше в политиката, доста години беше в журналистиката...

- Лорче, да ти кажа ли кога влязох в политиката, колежке? Влязох, когато стана Костинброд.

- "Да ти кажа ли кога влезе в политиката? Когато започна да развяваш името на Борисов и да му казваш колко е велик

- Съжалявам, никога не съм споменавал, че Борисов е велик политик. Когато беше в МВР, го подкрепях.

- Меко казано го подкрепяше

- Не съм се отказвал от Василев. Факт е обаче, че той заложи на едни хора, които го предадоха".

Според Бареков на срещата между Василев и  Бойко Борисов в гаража на последния в Банкя банкерът е предлагал неговата глава "на тепсия"."Само да му помогне в битката с ДПС, видяхте колко му помогнаха.", коментира лидерът на ББС.

По някое време включиха разговор с майката на новия политик, която притеснено каза, че всеки ден получавала призовки за Николай, много хора го съдили.  Жената явно има основание да се притеснява, защото Бареков би трябвало да не получава заплата - той обеща да я дарява цялата за социални дейности, и най-вероятно го прави. А явно хората, които съдят Бареков, ще искат компенсация по граждански дела.

Тук последва знаменателен диалог между Бареков и Лора Крумова:

- Майка ти е много балансиран и интелигентен човек, ти на баща си ли приличаш?  
- Баща ми е още по-балансиран и интелигентен...
 - А... А какво е станало с теб?..