Прекъснати здравни права ще се възстановяват след плащане всички здравни вноски за пет години назад. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване, които разгледаха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване.

До края на годината обаче има гратисен период. В този срок гражданите с прекъснати здравноосигурителни права ще имат възможност да ги възстановят, ако внесат вноските си за три години назад.

Първоначалната идея на здравното министерство бе здравните вноски да се плащат за 15 години назад, но тя бе отхвърлена от депутатите.

От БСП и ДПС бяха против. Социалистът Емил Райнов изтъкна, че по този начин се натоварват редовите граждани и хората с най-ниските доходи, а най-некоректният платец - държавата - остава встрани. Според Хасан Адемов (ДПС) основният проблем е как хората, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят, да станат изрядни. Той изтъкна, че този проблем не се решава с тези текстове. Според Адемов след това решение на комисията има вероятност броят на здравно неосигурените да нарасне още и те да станат повече от здравно осигурените.

Адемов изтъкна също така, че се наказват хората, които искат да си платят вноските, но нямат възможност да го направят заради ниските си доходи или липсата на такива. Според него ще са нужни около 1500 лв. за възстановяване на правата, което за много хора е непосилно.