Стоболийският епископ Наум е новият митрополит на Русенската епархия в един очакван избор. Конкурент му беше епископ Тихон, председател на настоятелството на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Днес в синодния параклис „Св. цар Борис” се проведе каноническият избор за нов Русенски митрополит. След гласуването на митрополитите стана ясно, че за предстоятел на Русенската катедра е избран Стобийският еп. Наум, Главен секретар на Св. Синод.

Негово Светейшество Патриарх Неофит обяви резултатите от гласуването и изпрати да повикат двамата кандидати – епископите Наум и Тихон, които се черкуваха тази сутрин в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. В приемния салон на синодната палата патриархът ще съобщи официално на епископ Наум, че от днес е Русенски митрополит и член на Св. Синод на БПЦ.

Дядо Неофит е дълбоко свързан с Русенска епархия, чийто предстоятел беше до избирането му за Български патриарх.

В събота на свое заседание в пълен състав  владиците одобриха документите от Русенския епархийски избирателен събор, който се състоя на 16 март. Тогава бяха излъчени двама кандидати, които да се борят за овакантеното от патриарх Неофит място в епархията. Главният секретар на синода Стобийският епископ Наум събра 22 гласа, втори остана Тивериополският епископ Тихон с 15 гласа.  

На 18 февруари Доростолският митрополит Амвросий беше назначен за временен наместник в Русе със задачата да организира избори за нов владика. Близо година след избора си за патриарх  и Софийски митрополит Неофит продължи да организира църковния живот и в епархията в Русе, начело на която беше 20 години.

„Забавеният избор на Русенски митрополит не беше злоумислен, трябваше да се покрият още три овакантени епархии – Западна Европа, Варна и Неврокоп”, обясни Амвросий при първия кръг на избора на нов владика. Западноевропейският митрополит Симеон се оттегли поради напреднала възраст и болест, миналата година починаха Варненският владика Кирил, който се удави в морето при неизяснени обстоятелства и Неврокопският владика Натанаил. Изборите и в двете епархиите вътре в страната бяха съпроводени със скандали.

Кой е новият митрополит

 

naum.jpg

                                                                                                                  Епископ Наум                                              Снимка БГНЕС

 

45-годишният Стобийски епископ Наум е роден във Варна. Бил е през 1997 г. на специализация в Гърция за изучаване на духовния живот на тамошната православна църква. През 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от вече покойния Варненски митрополит Кирил. От 2004 г. до днес е главен секретар на Св. Синод. До 2010 г. съвместява тази длъжност с председателството на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Тогава там го замества сегашният му съперник епископ Тихон.