В момента има към 125 подписа за внасянето на промени в Конституцията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той каза, че се очаква другите подписи за конституцията да се подпишат след разговор с всички останали парламентарно представени групи и с тяхното участие в дебатите, които ще се водят. На въпрос кога могат да станат факт промените в Конституцията той отговори: „Не мога да се ангажирам със срок. Това, с което мога да се ангажирам е, че другата седмица ще внесем подписите, които сме събрали за подкрепа в промяна на Конституцията. Това, което колеги заявиха е, че желаят да се подпишат. Днес отсъстват поради здравословни причини и за това ще се съобразим и с тях“, обясни Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че не се разпада мнозинството. „Не се разпада пенсионната реформа е силно подкрепена, както от министър председателят така също и от работодатели, синдикални организации и разбира се от парламентарната група. Всичко ще бъде подкрепено“, заяви депутатът. Той каза, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат чути мненията на БСП и ДПС във връзка с промените в Конституцията. „Ще направим всичко възможно да бъдат чути и техните мнения и ако действително обединим усилията си да постигнем политически консенсус ще може да имаме тези промени, които са така желани за провеждането на реформата“, заяви той . По думите на Цветанов стана ясно, че към настоящия момент от АБВ имат политическо решение да не подкрепят промените в конституцията. На въпрос ако промените не минат, какво ще бъде бъдещето на мнозинството той заяви, че: „Управлението продължава. В рамките на 3 години, 3 парламента не бяха в състояние да изберат главен съдебен инспектор. Сега постигнахме политическо консенсус и избрахме такъв. Знаете, че имаше широка подкрепа и за стратегията на съдебната реформа“, допълни Цветан Цветанов.
 

 

Въпросът е да има диалог, да има търсене на политически консенсус и от другите парламентарни групи. Обърнали сме се към абсолютно всички за подкрепа, но всяка една от парламентарните групи има, своето решение към настоящия момент. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въпросът е, че ако действително създадем една работна атмосфера и бъдат чути и допълнително различни мнения, ако са консенсусни с всички тези, които са се подписали ще можем действително да увеличим подкрепата за реализиране. Да за 160-180 души“. По думите му промените в Конституцията се бавят, защото се изчаква всички народни представители, които са изявили желание да се подпишат под внасянето на промените, да го направят. Той уточни, че текстовете, които са приготвени за внасяне са изчистени и това, което в момента се дава за подпис е финалният вариант, по който е постигнат политически консенсус. Цветанов заяви, че се надява в дебатите, които се водят да бъде постигната политическа подкрепа и от другите парламентарно представени групи. „Разбрахме се за всичко това, което е публично известно“, обясни той, като допълни, че това е въпросът за разделянето на ВСС на две колегии прокурорска и съдийска, за пленума на ВСС и министърът на правосъдието да не го председателства. „Няма текстове, които да визират прокуратурата. Говоря за това, за което са се подписали всички от РБ, ПФ и от ГЕРБ, заедно към тези партии се присъединиха и 8 депутати от БДЦ“, допълни Цветан Цветанов.
 

 

 Ако не се получи подкрепа за промени в Конституцията би било знак, че цялата опозиция в този НС е национално безотговорна. 
Това заяви пред журналисти в парламента Радан Кънев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Била е такава в миналото, но вярвам в еволюцията. С колегите от АБВ сме в постоянен диалог. Те не желаят да бъдат вносители, но вярвам, че ще имаме подкрепата им накрая след работата в комисията. Не искам да се драматизира за това кой е носител и кой не, законодателната работа тепърва предстои”, добави той.
Той подчерта, че събират всеки отделен подпис на народен от ПГ, които подкрепят законопроекта в момента, за да няма тълкуване, че някой депутат не стои зад него. „Подкрепям идеята да не се оставят въпросителни. Оттам нататък следват тежки преговори и дебати в комисията и в зала. Моята прогноза е, че въпросът ще бъде решен по време на дебатите в зала”, заяви Радан Кънев.
Той посочи, че на този етап е ясно, че няма да получат подписи от ДПС.
„Нека се съберем в комисия да видим къде са пресечните точки. Не подценявайте публичния конституционен дебат в пленарна зала. Зад тези промени са 90 % от българите”, каза още Радан Кънев.