Русия подкрепя Никола Груевски, защото използва Македония за хибридната си война срещу България, заяви днес пред Нова телевизия журналистът Георги Коритаров.

"Сергей Лавров говори на езика на архаичните балкански национализми. Това е и езикът на Божидар Димитров. Засягат се интимни струни на стара националистическа мечта на Балканите, свързана с Македония", изтъкна той.

Поводът бе изказване от началото седмица на руския външен министър, че се има идеи Македония да бъде поделена между България и Албания.

През седмицата Божидар Димитров за пореден път повтори тезата си, че Македония е изкуствена държава.

"Но Лавров говори много особено. Той не изразява субект, а казва "говори се", т.е. че има слухове. В същото време Лавров се позовава на изказване на албанския премиер Еди Рами отпреди месец в Прищина. Цитира го обаче много непълно и избирателно", допълни Коритаров.

Журналистът припомни изказването на Рама, че ако ЕС продължи да държи тази част на Балканите извън интеграционния процес, обединението между Албания и Косово ще стане по класически начин. Иначе би било най-добре да стане в рамките на европейската интеграция. Според Коритаров албанският премиер просто отправил едно подсказване към ЕС.

"ЕС да приеме Косово ми изглежда невъзможно. Има страни в Съюза, които не признаха това образувание", заяви в студиото депутатът от БСП Страхил Ангелов, прочул се в началото на 2014 г. с посещението си начело на делегация от български депутати в Сирия. Гостите тогава подкрепиха режима на Башар Асад.

Страхил Ангелов видя в "Турски поток" причина за подклаждане на протестите в Македония.

Ангелов обаче разкритикува бившия си лидер Сергей Станишев, който сега оглавява Партията на европейскитге социалисти (ПЕС). Повод за нападките бе присъствието на Станишев на опозиционен митинг в Скопие.

"Станишев не успя да обоснове присъствието си в Скопие. Ако българин има основание да протестира, то е срещу антибългарската пропаганда, паметниците, с които е осеян центърът на Скопие, идиотските констатации на македонската пропаганда... Не ми стана ясно защо той говореше на английски", каза депутатът социалист.