Нелегалната работа на чужденци във Великобритания ще бъде обявена за престъпление и властите ще имат право да конфискуват парите на нарушителите, съобщава пресата на Острова.

Това предвиждат новите мерки за овладяване на високите нива на имиграция, които премиерът Дейвид Камерън ще представи днес. Правителството ще предложи да се дадат на властите права да конфискуват спечелените по този начин средства.

Камерън ще обяви мерките часове преди първата си задгранична визита след спечелването на втория премиерски мандат. На 7 май неговата Консервативна партия взе абсолютно мнозинство. Той заминава за Рига, където ще участва в срещата на "Източно партньорство". В нея ще се включи и българският премиер Бойко Борисов.

По официалните данни нетната годишна имиграция в Обединеното кралство през 2014 г. е била около 318 000 души.

Очаква се в Рига Камерън да напомни на колегите си от ЕС, че страната му иска рязко да ограничи достъпа на гражданите ва другите страни от Съюза до британските социалните си програми.

"Силна страна е не тази, която вдига мостовете пред крепостните си стени, а тази, която контролира имиграцията", гласи един от цитатите от предварителния текст на речта му.

Камерън вече обяви, че иска Великобритания да може, без да нарушава правата в ЕС, да накара имигрантите от останалите 27 страни членки да чакат 4 години, преди да получат достъп до редица социални помощи, както и да депортира онези, които не са си намерили работа в рамките на 6 месеца.

Германия е склонна да помогне на Лондон. Един от признаците е, че финансовият й министър Волфганг Шойбле покани колегата си Джордж Озбърн в Берлин да обсъдят евентуална реформа на правилата в ЕС и еврозоната. Франция обаче е против предоговаряне на основни права в договорите на ЕС.